Πένες με γαρίδες και σάλτσα σαγανάκι

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Όλοι οι Ευβοιώτες γνωρίζουμε ότι το νησί μας είναι ξακουστό για τους ψαρομεζέδες και τα σπάνια όστρακα (π.χ. πετροσωλήνες!). Ειδικότερα στις περιοχές της Νέας Αρτάκης και των Πολιτικών, τα ουζερί της παραλιακής φημίζονται για το πιάτο γαρίδα – σαγανάκι, το κόκκινο, το παραδοσιακό! Δεν θέλω φυσικά να αδικήσω άλλες περιοχές, απλώς αναφέρομαι στα μέρη που εγώ έχω μεγαλώσει και γνωρίζω καλύτερα.

Καθώς το σαγανάκι γαρίδα είναι ένα σχετικά εύκολο πιάτο, το φτιάχναμε πολύ στο πατρικό μου. Είναι γρήγορο με λίγα υλικά αλλά παράλληλα πολύ επικίνδυνο να σε παρασύρει να φας ένα καρβέλι ψωμί μέσα στη σάλτσα…!

Την Κυριακή που μας πέρασε σκέφτηκα να φτιάξω. Είχα μικρές κατεψυγμένες γαρίδες, ενώ σάλτσα ντομάτας υπάρχει πάντα στο σπίτι μας.

Υλικά για το κλασικό κόκκινο σαγανάκι-γαρίδα

15 γαρίδες μέτριες καθαρισμένες (ή περισσότερες μικρές)

220 ml σάλτσα ντομάτας (για συμπυκνωμένη και πελτέ, προσθέτουμε και λίγο ζεστό νεράκι)

1-2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή

Ελαιόλαδο

Αλάτι (θαλασσινό) & Πιπέρι (καλύτερα φρεσκοτριμμένο)

1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

250 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους

(Προαιρετικά 2-3 σταγόνες ταμπάσκο, ή μισή πιπεριά ψιλοκομμένη – να μην φαίνεται).

Η χαρά μου κράτησε για λίγο, καθώς διαπίστωσα ότι το κεφαλοτύρι μας δεν ήταν σε θέση να λάβει μέρος στη συνταγή. Επίσης, στο σπίτι μας σπάνια έχουμε ψωμί (πάει χαμένο) κι έτσι έπρεπε να βρω μία άλλη λύση.

Σας παρουσιάζω τη μεταλλαγμένη συνταγή «πένες με γαρίδες και σάλτσα σαγανάκι», που προέκυψε την Κυριακή και σας εγγυώμαι ότι θα γίνει μάχη!

  • Σε βαθύ τηγάνι (εγώ έχω ένα πολύ βολικό wok) σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις γαρίδες, προαιρετικά βάζουμε και λίγο τριμμένο σκόρδο. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πιπεριά (προαιρετικά), έπειτα τη μουστάρδα και όλα τα μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε και παρακολουθούμε να πάρουν βράση.

Κανονικά λοιπόν, το παραπάνω θα ήταν το σαγανάκι σας, ενώ μόλις θα σβήναμε τη φωτιά θα προσθέταμε και τους κύβους του τυριού και έτοιμο!

  • Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση κρατάμε στην άκρη το τηγάνι μας να σιγοψήνονται οι γαρίδες σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να βράσουμε πένες (ή όποιο άλλο ζυμαρικό σας αρέσει)! Τα ζυμαρικά μας τα βράζουμε al dente σε λίγο αλάτι και λίγο ζωμό λαχανικών, και τα μεταφέρουμε μέσα στο ζεστό τηγάνι με τις γαρίδες.
  • Ανακατεύουμε καλά θα αναμιχθούν τα υλικά.
  • Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι τοματίνια κομμένα στη μέση και φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τα τοματίνια τα βάζω στο τέλος γιατί ο μικρός μου δεν θέλει να έχουν «λιώσει» μέσα στο φαγητό.

Εννοείται πώς μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας! Το δικό μας τυρί, όπως σας είπα στην αρχή, είχε χαλάσει και έγινε η αφορμή για τη «μεταλλαγμένη» αυτή συνταγή!!!

Ελπίζω να σας αρέσει! Καλή όρεξη!

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *