Πώς να πολεμήσετε το σύνδρομο του εξουθενωμένου γονέα

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Το να είναι κανείς γονιός είναι εξουθενωτικό. Όσοι από εσάς έχετε παιδιά και διαβάζετε αυτές τις γραμμές, το γνωρίζετε πολύ καλά. Δεν έχει να κάνει με την ηλικία των παιδιών, ούτε με το πόσα έχεις. Κάθε ηλικία έχει τα δικά της, ενώ είτε έχεις ένα παιδί είτε είσαι πολύτεκνος είτε έχεις δίδυμα, αποκλείεται να δηλώσεις φρέσκος και ξεκούραστος!

Η έλλειψη ύπνου, οι ευθύνες, το υπερφορτωμένο πρόγραμμα, όλα αυτά που έχεις να θυμηθείς και να κάνεις σε συνδυασμό με την αστείρευτη ενέργεια των παιδιών που είναι ικανά να χοροπηδάνε στο κεφάλι σου στις 4 το πρωί ή την ικανότητά τους να “σηκώνουν” έναν απογευματινό πυρετό από το πουθενά σημαίνοντας συναγερμό, μπορούν εύκολα να σε στείλουν στο τρελοκομείο!

Κι επειδή είναι πολύ άσχημο να χάνουμε την ψυχραιμία μας, να φωνάζουμε και να ξεσπάμε το άγχος και νεύρα μας σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα που γεμίζουν ευτυχία τη ζωή μας, πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να “εξοικονομούμε” και να “ανακτάμε” ενέργεια.

Σας έχω λοιπόν μερικούς τρόπους να πολεμήσετε το σύνδρομο του εξουθενωμένου γονέα και σας προτρέπω να τους αξιοποιήσετε με το πρώτο σύμπτωμα burn out που θα αισθανθείτε!

1. Ζητήστε βοήθεια!

Είναι πραγματικά τόσο απλό, αλλά για μερικούς ανθρώπους (και για εμένα) τόσο δύσκολο. Στο παρελθόν δίσταζα να ζητήσω βοήθεια, είτε για να μην ταλαιπωρώ άλλους, είτε για να μη δείξω ότι δεν μπορώ να τα καταφέρω. Μεγάλο λάθος! Ακόμη και ο Batman δεν τα καταφέρνει πολλές φορές χωρίς τον Robin. Ένα απογευματινό δίωρο που θα σας βοηθήσει ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο εξαντλημένοι θα καταλήξετε στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας!

2. Ζευγάρια, μιλήστε μεταξύ σας!

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν για καιρό και δεν έχουν μπει στη διαδικασία να μιλήσουν με τους συντρόφους τους; Να βάλουν κάτω τις ανάγκες τους και μέσα από τη συζήτηση να προκύψει ένα καταλληλότερος τρόπος να μοιράζονται τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο και τις δυνατότητες του καθενός. “Αν εγώ αναλάβω το βραδινό τάισμα του μωρού, όταν ξυπνήσει, κι εσύ το πρωινό τάισμα ώστε να κοιμηθώ μέχρι τις 7, πιστεύεις ότι θα κερδίζαμε και οι δύο λίγο ύπνο παραπάνω;”

3. Κάντε λιγότερα και κάντε τα καλύτερα!

Συχνά έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες από τους εαυτούς μας. Δε χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη διότι θα πέσουν και θα αποτύχεις να κάνεις ακόμα και τα βασικά. Η λίστα με αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι ρεαλιστική. Ειδικά ως γονείς, αλλά και για όποιον αισθάνεται ότι «απλώς δεν έχει ποτέ χρόνο», βάζοντας προτεραιότητες στα πιο σημαντικά και σε ό,τι μπορεί να απομακρύνει την πίεση, θα νιώσετε ανακούφιση.

Σε όλους μας αρέσει να οραματιζόμαστε ότι μπορούμε να παίξουμε δημιουργικά με τα παιδιά, να εργαστούμε, να μαγειρέψουμε ένα καταπληκτικό δείπνο, να καθαρίσουμε το σπίτι, να σιδερώσουμε, να διαβάσουμε παραμύθια και να κοιμίσουμε τα παιδιά, να πάμε γυμναστήριο και να σερφάρουμε λίγο στο διαδίκτυο, ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας.

Όλοι εμείς οι πολυάσχολοι άνθρωποι, όταν μία υπερβολική κίνηση στους δρόμους, μία βλάβη στο αυτοκίνητο ή κάποιο άλλο έκτακτο γεγονός μας βγάλει από το πρόγραμμά μας, μπορεί και να τρελαθούμε.

Η λύση λοιπόν είναι οι καλύτερες επιλογές, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και μικρές “νίκες” κάθε φορά στην καθημερινότητά μας.

4. Κινηθείτε περισσότερο, φάτε σωστά!

“Τι μας λες τώρα κι εσύ;; Με τόση κούραση να κινηθούμε κι άλλο;” Το ξέρω ότι μοιάζει παράδοξο, όμως έχει αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς μας, να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα και να αυξήσει την ποιότητα του ύπνου μας. Σε συνδυασμό με ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δεν θα πετύχετε απλώς καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά διατηρούμε τον εγκέφαλό μας υγιή και σε πλήρη λειτουργία.

5. Φτιάξτε μία ρουτίνα ύπνου.

Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, ειδικά όταν έχεις μικρά παιδιά που κοιμούνται και ξυπνάνε όλες τις πιθανές ώρες. Γι’ αυτό και όταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, τους πρώτους μήνες της ζωής του οι γονείς είναι κάπως σαν ζόμπι! Προσπαθήστε να κερδίζετε λίγο ύπνο όταν κοιμούνται και τα παιδιά σας και μην βάζετε όλες τις κουραστικές δουλειές την ώρα που κοιμούνται διότι όταν θα ξυπνήσουν, εκείνα θα είναι μέσα στην ενέργεια κι εσείς εξαντλημένοι!

Γενικά, η καθιέρωση μίας ρουτίνας, ύπνου, μπάνιου, φαγητού, κλπ, βοηθούν σε μία πιο ομαλή και προβλέψιμη καθημερινότητα. Τώρα, αν έχετε και κατοικίδια στο σπίτι που ξυπνούν κι εκείνα μέσα στη νύχτα και θέλουν βόλτα, τότε είστε σε πιο δύσκολη πίστα!

 

Μπορεί στο τέλος της ημέρας να διαπιστώνουμε ότι αντί για Superman είμαστε απλώς ο Clark Kent, ένας γλυκούλης ατσούμπαλος ρεπόρτερ με γυαλιά και κοστούμι, όμως μέσα από το κοστούμι κρύβεται πάντα η στολή του Superman και οι υπερδυνάμεις που θα μας κάνουν ακόμη και να πετάξουμε για να μεγαλώσουμε υγιή κι ευτυχισμένα παιδιά!

 

 

 

 

You May Also Like