Πότε και γιατί να κάνω το εμβόλιο κατά του ΗPV;

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papiloma Virus- HPV) αποτελεί έναν από τους σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς και είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων (καλοήθεις αλλοιώσεις). Πολλά στελέχη του ιού αυτού έχει αποδειχθεί πως σχετίζονται με την πρόκληση ορισμένων τύπων καρκίνου, με κυριότερο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ έχει σχετιστεί, επίσης, και με εμφάνιση καρκίνου σε όργανα όπως ο πρωκτός, η στοματική κοιλότητα, ο φάρυγγας, η γλώσσα, οι αμυγδαλές και ο λάρυγγας.

Στηριζόμενοι σ’ αυτή την παρατήρηση οι επιστήμονες προχώρησαν στην δημιουργία του πρώτου αντικαρκινικού εμβολίου, το οποίο εγκρίθηκε από την επιτροπή τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τέθηκε σε κυκλοφορία το 2006.

000001

Το εμβόλιο αυτό στόχευε σε 4 (τετραδύναμο) στελέχη του ιού (6,11,16,18) τα οποία θεωρούνταν ότι ευθύνονταν για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου ενώ δύο χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι στα στελέχη 16,18 οφειλόταν το 70% των περιπτώσεων οπότε και κατασκευάστηκε ένα δεύτερο (διδύναμο) εμβόλιο για τους HPV 16 και 18. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο (εννιαδύναμο) εμβόλιο έναντι των στελεχών HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 και 58 το οποίο φέρεται να μειώνει κατά 97% το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.  Ο εμβολιασμός συνίσταται κυρίως σε κορίτσια (9-15 ετών) αλλά και γυναίκες (15-25 ετών), αν και έχει αποδειχθεί πως έχει προφυλακτική δράση και σε μεγαλύτερες γυναίκες (25-45 ετών), σε γυναίκες με προηγούμενη λοίμωξη, η οποία έχει υποχωρήσει, από τα στελέχη του ιού από τα οποία προστατεύει το εμβόλιο (οροθετικές – DNA αρνητικές), καθώς και σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο κι έχουν θεραπευτεί χειρουργικά.

444444

Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά στον βραχίονα και η συνιστώμενη δοσολογία είναι, για κορίτσια 9-15 ετών, δύο δόσεις με διάστημα 5-13 μηνών μεταξύ των δόσεων και σε γυναίκες 15 ετών και άνω τρεις δόσεις όπου η 2 η και η 3 η δόσεις χορηγούνται 2 και 6 μήνες, αντίστοιχα, μετά την 1 η . Στην Ελλάδα το εν λόγω εμβόλιο χορηγείται από τον Ιανουάριο του 2007 (το νέο εννιαδύναμο εμβόλιο, στη χώρα μας, τέθηκε σε κυκλοφορία από τον Μάρτιο του 2017) και αρχικά αντιμετωπίστηκε με μεγάλη καχυποψία παρότι δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο σε χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς έχει καθιερωθεί ο σχολικός εμβολιασμός και το παράδειγμα αυτό ακλουθούν ολοένα και περισσότερες χώρες διότι πολλές πρόσφατες μελέτες δείχνουν ικανοποιητική μείωση της εμφάνισης περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις χώρες αυτές.

Άννα Μπιλάλη

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *