Σούπα εξωτική και ριζότο με κολοκύθα για ένα αξέχαστο δείπνο

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Όσο χειμωνιάζει και πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, δοκιμάζουμε νέες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι, για γλυκά και κεράσματα και σκεφτόμαστε δώρα, εκδρομές σε ορεινούς προορισμούς, οικογενειακές στιγμές, τζάκι, στολισμούς, φωτάκια και ζεστασιά.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, φτιάξαμε μαζί ένα νόστιμο σουφλέ με κολοκύθα και φινόκιο (συνταγή εδώ) και σήμερα θα ολοκληρώσουμε την «τριλογία» της νόστιμης και πολυδιάστατης κολοκύθας με μία εξωτική σούπα κι ένα ριζότο!

Διπλή συνταγή λοιπόν σήμερα και σας υπόσχομαι ότι είναι μια πανεύκολη διαδικασία και αξίζει πραγματικά τον κόπο και το χρόνο που θα αφιερώσετε στην κουζίνα, διότι το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει!

Σούπα εξωτική με κολοκύθα, γαρίδες και γάλα καρύδας

Υλικά

1/2 kg κολοκύθα σε κομμένη σε κύβους

λουίζα (φρέσκια ψιλοκομμένη ή ξερή) ή δυόσμο ή βασιλικό (ό, τι μπορείτε να βρείτε)

400 γρ. γαρίδες (μεγάλες)

400 ml γάλα καρύδας

500 ml ζωμό λαχανικών

το χυμό από 1 λάιμ

6 κουταλάκια του γλυκού κάρι

1 πιπεριά μικρή καυτερή ψιλοκομμένη (προαιρετικά τη βάζετε στο τέλος)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε την κολοκύθα μας από τους σπόρους και την κόβουμε σε κύβους.

Βάζουμε τους κύβους σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, μία κουταλιά της σούπας λουίζα ή άλλο μυρωδικό και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα μας.

Σε βαθύ τηγάνι ή ιδανικά wok, βάζουμε το γάλα καρύδας, το κάρι, το ζωμό λαχανικών και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και την ψημένη κολοκύθα και συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 10 με 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό από το λάιμ και ψιλοκομμένο βασιλικό.

Σερβίρουμε σε βαθιά μπόλ ή αν θέλετε να μείνει το δείπνο σας αξέχαστο, σερβίρουμε σε μεσαίες κολοκύθες που τις έχουμε αδειάσει και κρατήσει τα καπάκια τους!

Ριζότο με κολοκύθα και πορτοκάλι

Υλικά

400 γρ. ρύζι για ριζότο

350 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κύβους

2 πορτοκάλια καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους, χωρίς άσπρη σάρκα

1 μεγάλο κρεμμύδι

50 γρ. βούτυρο

Ελαιόλαδο, λευκό κρασί, 1 ½ λίτρο ζωμό κότας

Μισή κούπα τριμμένη παρμεζάνα

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κολοκύθα και τη σοτάρουμε για 3 λεπτά. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά για ακόμη 3 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε με ένα ποτήρι (κρασιού) λευκό κρασί.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο ζωμό χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγο λίγο το ζωμό αφήνοντας κάθε φορά να απορροφηθεί από το ρύζι και παρακολουθούμε το φαγητό μας να μη μείνει χωρίς ζωμό. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα στο φαγητό μας το βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα. Στο τέλος προσθέτουμε τους κύβους πορτοκαλιού και αφήνουμε το φαγητό 5 λεπτά σκεπασμένο.

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Απογειώστε το δείπνο με μία σαλάτα με σπανάκι baby, ρεβύθια, αποξηραμένα κράνμπερι, κολοκυθόσπορους, ψητή κολοκύθα και ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, λευκό ξύδι βαλσάμικο και μέλι!

Μην ξεχάσετε να μας στείλετε εντυπώσεις!!!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *