Υπάρχουν κάποια τρόφιμα που περιέχουν καλά βακτήρια, εισέρχονται στο στομάχι μας και σταδιακά αυξάνονται, ενώ αποικούν το πεπτικό σύστημα με μικροοργανισμούς που κάνουν καλό στην υγεία μας. Αυτά ονομάζονται προβιοτικά και το καλύτερο είναι ότι μπορούμε να τα βάλουμε στη διατροφή μας με διαφορετικούς τροπους.
Ποια είναι όμως αυτά τα προβιοτικά και πως εντάσσονται στη διατροφή μας;
Κεφίρ
Το Κεφίρ είναι παραδοσιακό προβιοτικό προϊόν της Ρωσίας και των Βαλκανίων. Καταναλώνεται σαν αναψυκτικό γιατί έχει δροσερή γεύση, ενώ είναι καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Στην Ελλάδα, η πρώτη βιομηχανία γάλακτος που παράγει και διανέμει το υγιεινό ρόφημα με την ονομασία ΚΕΦΙΡ, είναι η ΜΕΒΓΑΛ, η οποία μάλιστα μας προσφέρει και την επιλογή να απολαύσουμε Κεφίρ φράουλα και Κεφίρ λεμόνι!
Ένα smoothie στο πρωινό διάλειμμα από τη δουλειά είναι ότι καλύτερο!
Αριάνι
Το Αριάνι είναι ρευστό γιαουρτοποτό, ένα ρόφημα προβιοτικό, δροσιστικό, ελαφρύ, έυπεπτο και πολύ υγιεινό. Ούτε εμείς το ξέραμε, μέχρι που το δοκιμάσαμε! Πιες το στο δρόμο όταν διψάς αντί για αναψυκτικό.
Ξινόγαλο
Το Ξινόγαλο είναι ένα απολαυστικό και με δροσερή γεύση προϊόν και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τουρσί
Το ήξερες; Το λάχανο και άλλα λαχανικά γίνονται πολύ καλά προβιοτικά, αφού περάσουν από τη διαδικασία της φυσικής ζύμωσης. Αλάτι και νερό βοηθούν στην καλλιέργεια των καλών βακτηρίων. Μπορείς να το απολαύσεις στη σαλάτα.. Εγώ προσωπικά το απεχθάνομαι!
Ψωμί με προζύμι
Ακόμα ένας καλός λόγος να επιλέξεις ψωμί που γίνεται από προζύμι, είναι ότι περιέχει γαλακτοβάκιλλους που φροντίζουν για την καλή υγεία του πεπτικού σου! Ιδανικό ψωμί για πρωινό και ως συνοδευτικό του φαγητού σου!