Τι παίζει με την υγεία μας;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Παγκόσμια ημέρα υγείας σήμερα και αναρωτιόμαστε.. τελικά τι παίζει με την υγεία μας; Θα μπορούσαν να μας καθησυχάσουν οι αριθμοί αν μιλούσαν.. κι αυτό γιατί θα μας έλεγαν ότι υπάρχει βελτίωση! Όμως μέσα από τα καλά νέα ένα μαύρο σύννεφο ξεπροβάλει.. κι αυτό είναι οι αριθμοί στις απώλειες της ψυχικής υγείας..

Θα μπορούσα σήμερα να αναφερθώ στον κορωνοϊό.. αλλά συγνώμη.. θα αποφασίσω να ασχοληθώ με την πραγματική ζωή και όχι να προσθέσω άλλη μια σύγχυση στο όλο θέμα.. Μάσκες, αποστάσεις, εμβόλια και υπομονή.. αυτά με λίγα λόγια για την πανδημία.. συν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους ήρωες γιατρούς και νοσηλευτές!

Φτάσαμε σε έναν χρόνο στη χώρα μας να περάσουμε τους 8.500 νεκρούς από τον κορωνοϊό και από υποκείμενα νοσήματα.. Είναι σίγουρα μεγάλος αριθμός.. αλλά σε σχέση με τους πάνω από 120.000 θανάτους που μετριούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα δεν είναι καθοριστικός για τη θνησιμότητα στον τόπο μας.

Η υγεία και το εθνικό σύστημα υγείας καθορίζουν τη θνησιμότητα. Όσο οι κοινωνίες προοδεύουν.. τα ποσοστά θνησιμότητας πέφτουν σε όλους τους τομείς.. Να σκεφτείτε ότι την δεκαετία που πέρασε.. η μείωση του ποσοστού στα τροχαία είναι αισθητή σε όλη την ΕΕ.. και στη χώρα μας (23%) βέβαια. Παρ’ ότι όλα τρέχουν πιο γρήγορα.. οι καλύτεροι δρόμοι, τα πιο ασφαλή αυτοκίνητα και οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου μείωσαν το αίμα στους δρόμους..

Ο μέσος όρος ζωής μεγαλώνει έστω και αργά.. και αυτό συμβαίνει παρά την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. Καλύτερα μηχανήματα, περισσότερη εμπειρία, καλύτερες διαγνώσεις, αποτελεσματικότερα φάρμακα.. και όλα αυτά προς όφελος της ζωής..

Όλα πάνε καλύτερα εκτός από ένα μαύρο σύννεφο.. αυτό της ψυχικής υγείας.. Εκεί.. την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.. τα νούμερα διπλασιάστηκαν.. Περίπου 300 αυτοκτονίες το 2010.. περίπου 600 το 2020.. με την πορεία να είναι χρόνο με το χρόνο αυξανόμενη.. Που θα φτάσουμε; Θα δείξει. Η οικονομική κρίση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αποξένωση, ο φόβος, η ανεργία, ο κορωνοϊός τώρα.. όλα αυτά περιλαμβάνουν τις ρίζες των ψυχολογικών προβλημάτων..

Ο κόσμος αρρωσταίνει ψυχικά.. Παρακολουθούμε στις τηλεοράσεις τραγικά εγκλήματα από ψυχικά ασθενείς.. Το βλέπουμε στον κύκλο μας το πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε όλοι.. Άνθρωποι σε απόγνωση που η ζωή τους κρέμεται από μια ζωή.. Χάνουν το σπίτι, την περιουσία.. και οδηγούνται στο μοιραίο.. Χάνουν τον έρωτα, το δρόμο και το σκοπό της ζωής, τον φίλο και τον σύντροφο, χάνουν τελικά τον εαυτό τους..

Η υγεία μας είναι πολύ σημαντική.. Η ψυχική μας υγεία αμύνεται σθεναρά από την τρέλα που κυριαρχεί.. Πρέπει να αντέξουμε.. πρέπει να φύγουμε από όλο αυτό.. Να φύγουμε στη θάλασσα.. στην εξοχή.. στο βουνό.. σε μια αγκαλιά.. σε ένα ανέκδοτο.. σε ένα πείραγμα.. σε ότι μας κάνει να γελάμε! Προστατέψτε την υγεία όσον αγαπάτε.. ιδίως των μικρών παιδιών! Είναι παιδιά.. ας το ζήσουν μιας και έχουμε ειρήνη..

 

Photos: Markus Winkler, Piron Guillaume, Dustin Belt and André Noboa(Unsplash)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *