Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Αυτές τις δύσκολες κρύες μέρες που πέρασαν, ελπίζω για τα καλά, κλειστήκαμε λίγο παραπάνω στο σπίτι και βρήκαμε ευκαιρίες για δημιουργία.
Σας έχω μιλήσει για το αγαπημένο μας πρωϊνό; Είναι οι τηγανίτες! Τα pan cakes, αν τα προτιμάτε στα αγγλικά. Κι επειδή έχουμε master στις τηγανίτες, ξέρουμε και δεκάδες παραλλαγές, άλλες πιο “υγιεινές” άλλες λιγότερο, όλες όμως είναι νόστιμες!
Η σημερινή παραλλαγή περιλαμβάνει υλικά που ίσως σας φανούν “περίεργα”. Ωστόσο, προτείνω να δοκιμάσετε μια φορά καθώς αξίζει πραγματικά τον κόπο!
Τηγανίτες… οι εναλλακτικές!
Υλικά
2 αυγά ολόκληρα
2 ασπράδια
1 κούπα φρέσκο γάλα (πλήρες ή μειωμένων λιπαρών ή ακόμα και γάλα αμυγδάλου)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. γεμάτη μέλι
1 κούπα βρόμη
1 κούπα ξηρούς καρπούς: καρύδια και αμύγδαλα
1 κούπα λευκό αλεύρι ολικής άλεσης (βιολογικό)
1/2 κούπα αλεύρι λιναρόσπορου
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μπολ απαλά τα αυγά, τα ασπράδια, το γάλα, το ελαιόλαδο, το μέλι. Ουσιαστικά, τ’ ανακατεύουμε όλα καλά.
Στο multi βάζουμε τη βρόμη και τη μισή ποσότητα ξηρών καρπών και τα κάνουμε σκόνη. Τα προσθέτουμε έπειτα στο μπολ κι ανακατεύουμε.

αλεύρι ολικής και λιναρόσπορου
Τέλος, προσθέτουμε σταδιακά, το αλεύρι ανακατεύοντας το μίγμα μας και είναι έτοιμο.
Ζεσταίνουμε στη μέγιστη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και αδειάζουμε μία βαθιά κουτάλα με το μίγμα μας. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται μικρές φουσκάλες στην επιφάνεια της τηγανίτας, τη γυρίζουμε προσεχτικά και ψήνουμε και από την άλλη της πλευρά.
Συνολικά χρειάζεται 2-3 λεπτά, αλλά εξαρτάται από το σκεύος και το μάτι. Εμείς, λόγω του αυγού, τις ψήνουμε λιγάκι παραπάνω…
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Έχουν μία άριστη ισορροπία γλυκύτητας και είναι φτιαγμένες με αγνά υλικά!
Σερβίραμε με σιρόπι αγαύης και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς.