4 πράγματα που πρέπει να λες στο παιδί σου πιο συχνά!

Δεν σου μαθαίνει κανείς να είσαι γονιός και κανείς δεν θα σου δώσει έναν mini οδηγό με συμβουλές ώστε να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να πεις, αλλά και όλα τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις. Ως γονέας και ως άνθρωπος θα κάνεις λάθη και αυτό είναι ΟΚ. Δεν σημαίνει ότι δεν θέλεις το καλύτερο για το παιδί σου. Το θέμα είναι πως επειδή ακριβώς αγαπάς πολύ το παιδί σου, κάνεις λάθη.

Ποια είναι, όμως, τα πράγματα που πρέπει να λες πιο συχνά στο παιδί σου;

«Πολύ μου αρέσει ο τρόπος που μάζεψες τα παιχνίδια σου»

goneis1

Να είσαι περιγραφικός όταν επαινείς το παιδί σου. Γιατί; Γιατί όσο πιο συγκεκριμένος γίνεσαι, τόσο περισσότερο το παιδί καταλαβαίνει τη θετική συμπεριφορά που θέλεις εσύ να επαναλαμβάνει. Πρέπει να επαινείς τη θετική συμπεριφορά που θέλεις να δεις να ακολουθεί και στο μέλλον. Αυτό θα παρακινήσει το παιδί σου να το κάνει ξανά.

Αυτό ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου

Μην ξεχνάς την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι γονείς πρέπει να είναι το μοντέλο και να δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο με έναν συνειδητό και συναισθηματικά έξυπνο τρόπο. Ας πούμε πως είσαι στο supermarket και μια κυρία δίνει ένα μπισκότο στο παιδί. Αντί να παροτρύνεις στο παιδί να την ευχαριστήσει, δοκίμασε να πεις «δεν ήταν πολύ ευγενικό ο τρόπος που σε είδε αυτή η κυρία και σου έδωσε αυτό το μπισκότο;».

Τι θεωρείς πως είναι δίκαιο;

Small boy talking to his mother

Πρέπει να ρωτάς και να ζητάς τη γνώμη του παιδιού σου για διάφορα ζητήματα. Και αυτό είναι απαραίτητο, ακόμη και όταν είναι να αποφασίσεις για την «τιμωρία» του. Για παράδειγμα, αν η κόρη σου τράβηξε τα μαλλιά της αδερφής της, μπορείς να τη ρωτήσεις ποια τιμωρία θεωρεί πως θα ήταν δίκαιη για εκείνη. Είναι σημαντικό να ακούς τη γνώμη του παιδιού σου.

Έκανα λάθος

Είναι σημαντικό να παραδέχεσαι όταν κάνει λάθος και μη σταματήσετε εκεί. Μπορείτε να το συζητήσετε και να βρείτε μια λύση. Δεν είναι κακό να παραδέχεσαι το λάθος σου και να πεις συγγνώμη. Οι γονείς επιτρέπεται να κάνουν λάθη και μαθαίνουμε από αυτό. Και το ίδιο θέλουμε να κάνουν και τα παιδιά μας.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *