Ψητό κουνουπίδι για γεύση και νοστιμιά

Κουνουπίδι. Ένα λαχανικό που πολλοί απεχθάνονται. Ελάχιστοι είναι αυτοί που το λατρεύουν ενώ το μαγείρεμα του συχνά γίνεται εφιάλτης αφού κατά τη διάρκεια βρασίματος του «μυρίζει» όλο το σπίτι.

Ωστόσο το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.

Και επειδή μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να τρώμε το κουνουπίδι ή βραστό ή γιαχνί, τώρα με αυτή τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, το κουνουπίδι αποκτά άλλη γεύση, αφού είναι ψητό με πάπρικα, ρόδι και φυστίκι Αιγίνης.

Υλικά

  • 4 σκ. Σκόρδο
  • 1 κ.γ πάπρικα καπνιστή
  • 6 κλ. φρέσκο θυμάρι+ έξτρα για σερβίρισμα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουνουπίδι
  • 4 κ.σ. κόκκινο κρασί
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 300 γρ. Νερό
  • 2 κ.σ. φυστίκι Αιγίνης, ψιλοκομμένο
  • σπόρους από 1 ρόδι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο.

Σε ένα μούλτι χτυπάμε το σκόρδο, την πάπρικα, τα φύλλα του θυμαριού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη πάστα.

Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το κουνουπίδι και κόβουμε τον πάτο του ώστε να στέκεται ίσιο.

Αλείφουμε με όλη την πάστα το κουνουπίδι και το βάζουμε μέσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.

Ραντίζουμε από πάνω με το κρασί και το χυμό λεμονιού και τοποθετούμε το νερό μέσα στο σκεύος. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1:30 λεπτά. Τα τελευταία 30 λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.

Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με τους σπόρους ροδιού, το φιστίκι Αιγίνης και το θυμάρι.

You May Also Like