Τα πορτοκάλια αλλά και τα μανταρίνια θεωρούνται ως τα φρούτα του χειμώνα. Έχουν μια πολύ ωραία μυρωδιά, είναι πολύ εύγεστα και κυρίως είναι πλούσια σε βιταμίνες.
Τρώγονται είτε σκέτα, είτε μέσα σε γλυκά όπως είναι η πορτοκαλόπιτα, ενώ κάνουν και πολύ ωραίους φυσικούς χυμούς.
Επισκεπτόμενη τις προάλλες τη γιαγιά μου και καθισμένες καθώς ήμασταν και απολαμβάναμε τον καφέ μας, μου έβγαλε να φάω σαν συνοδευτικό δύο φρυγανιές με μαρμελάδα μανταρίνι. Ξετρελάθηκα, δε θα σας πω ψέματα..
Όταν τη ρώτησα λεπτομέρειες, εκείνη αρκέστηκε απλά να μου δώσει τη συνταγή που είδε από τη γνωστή μαγείρισσα Αργυρώ.. Δεν έχασα στιγμή, πήρα χαρτί και στυλό και σας την παρουσιάζω και εσάς.
Υλικά Συνταγής
- 20 μανταρίνια μέτρια σε μέγεθος (ώριμα-σφιχτά και ακέρωτα)
- 3 φλ. Ζάχαρη
- το χυμό από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε τα μανταρίνια και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, βυθίζουμε τα μανταρίνια ολόκληρα και βράζουμε για 4-5′.
Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους. Πετάμε το νερό.
Μετά, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τα μανταρίνια σε λεπτές φέτες με τη σάρκα και τη φλούδα μαζί.
Με ψαλίδι, αφαιρούμε τις λεπτές λευκές μεμβράνες στις ενώσεις. Αν υπάρχουν κουκούτσια, τα συγκεντρώνουμε όλα και τα δένουμε σε τουλπάνι. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πηκτίνη και θα βοηθήσουν στο να δέσει ωραία η μαρμελάδα. Μετά το βράσιμο, αφαιρούμε το τουλπάνι με τα κουκούτσια, αφού το στύψουμε πολύ καλά.
Σε καθαρή κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε τα μανταρίνια και 5 φλ. νερό.
Αφήνουμε να βράσουν για 15 ´ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρά η φλούδα. Τότε,, προσθέτουμε τα 3 φλ. ζάχαρη.
Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα πάρει βράση, ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για περίπου 30′ μέχρι να σκουρύνει ελαφρά και να πυκνώσει. Στα τελευταία λεπτά του βρασμού, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι κι αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μανταρίνι μέχρι πάνω. Τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας κι αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Τα διατηρούμε σε δροσερό και σκιερό σημείο της κουζίνας. Αν ανοίξουμε ένα βάζο το συντηρούμε στο ψυγείο.
Extra tips για το δέσιμο της μαρμελάδας
Όταν η μαρμελάδα αφήνει παχιά στρώση που στέκεται στη ράχη της κουτάλας, τότε είναι έτοιμη. Συγκεκριμένα, τραβάμε μια δαχτυλιά στην ράχη της κουτάλας με τη μαρμελάδα. Αν ο δρόμος που χαράξαμε μείνει ανοιχτός η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Αν κλείσει, τότε σημαίνει ότι θέλει ακόμα λίγα επιπλέον λεπτά βράσιμο.
Παγώνουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για λίγα λεπτά. Βάζουμε λίγη μαρμελάδα επάνω στο παγωμένο πιάτο. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3′. Αγγίξτε τη μαρμελάδα στο πιάτο και αν κάνει ρυτίδες είναι έτοιμη. Αν τρέχει και είναι ρευστή, θέλει βράσιμο για λίγα επιπλέον λεπτά.