Αγαπημένη και λαχταριστή τραχανόσουπα με λαχανικά

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τις πολύ κρύες χειμωνιάτικες μέρες, οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Πρόσφατα μοιραστήκαμε εδώ στο blog τα μυστικά για μια λαχταριστή κοτόσουπα. Σήμερα, σκέφτηκα ν’ αναφερθώ σε μια υπερτροφή (άποψή μου) που είναι ασπίδα προστασίας από το κρύο, πολύ νόστιμη, γρήγορη κι εύκολη λύση, ενώ παράλληλα είναι πάρα πολύ υποτιμημένη!

Ο τραχανάς! Έχει θρέψει γενιές και γενιές Ελλήνων, η απόλυτη βουνίσια τροφή-βάλσαμο και κατά τύχη αγαπημένη του παιδιού μου!

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία που μας έκλεισε μέσα για τα καλά, εμείς φτιάξαμε μια ωραία σούπα λαχανικών και τη συνδυάσαμε με τραχανά! Αυτοσχεδιάσαμε πολύ, θέλω να σας πω, στα υλικά. Εννοείται μπορείτε να δοκιμάσετε την εκδοχή μας (εγγυώμαι επιτυχία) ή να επιλέξετε εσείς τα αγαπημένα σας λαχανικά!

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράσαμε 2 – 2,5 λίτρα νερό, αλατίσαμε και ρίξαμε μέσα ένα μεγάλο κρεμμύδι, 4-5 πατάτες και 4-5 καρότα, όλα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρά κομμάτια.

Μετά από λίγα λεπτά, προσθέσαμε σέλερι, κολοκύθια, χρωματιστές πιπεριές, ομοίως κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Βράσαμε λίγη ώρα τα λαχανικά (προσθέσαμε και 3 φύλλα δάφνης, πιπέρι και ρίγανη) και στο τέλος βάλαμε κομμάτια μπρόκολο.

Δύο λεπτά μετά, σβήσαμε τη φωτιά και μεταφέραμε ζεστό ζωμό από την μεγάλη κατσαρόλα σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι. Σε μέτρια φωτιά, ρίξαμε τραχανά (ξινό) να βράσει στο ζωμό λαχανικών (σύμφωνα με τον προτεινόμενο χρόνο βρασμού του) και όταν σβήσαμε το μάτι, προσθέσαμε στο κατσαρολάκι με τον τραχανά μία κουταλιά της σούπας βούτυρο.

Σερβίραμε έναν συνδυασμό από τις δύο κατσαρόλες! Τραχανά και σούπα λαχανικών με λεμόνι… Ήταν πολύ νόστιμο.

Τη σούπα λαχανικών που περίσσεψε την κάναμε “βελουτέ” κι έτσι φάγαμε και το βράδυ!

Γνωρίζετε γιατί λέμε τη φράση “απλώνω τραχανά”;;;

Βρήκα δύο εξηγήσεις οι οποίες νομίζω ότι αλληλοσυμπληρώνονται:

1η: Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά. (πηγή wikipedia)

2η: Μόλις ζυμωθεί ο τραχανάς, απλώνεται σε σεντόνια ή μεταλλικούς τσίγκους (όπως συνηθίζεται στο χωριό) για να στεγνώσει και να πιάσει το σχήμα που θέλουμε. Επειδή ο τραχανάς είναι ένα εύγεστο φαΐ, που περιέχει μεταξύ άλλων γάλα, προσελκύει μύγες, διάφορα άλλα έντομα και πουλιά. Γι’ αυτό πρέπει να κάθεται εκεί κάποιος και να τον φυλάει. Έτσι, έμεινε η φάση “απλώνω τραχανά” δηλαδή δεν μπορώ να το κουνήσω από τη θέση μου! (πηγή studentlife.com.cy)

Πηγή εισαγωγικής εικόνας wikimedia commons: δύο είδη τραχανά

You May Also Like