Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Ήρθε ο χειμώνας φίλοι μου! Άργησε λίγο αλλά ήρθε… Στην εκπνοή του Ιανουαρίου, τα βουνά φόρεσαν τα λευκά τους, η θερμοκρασία έπεσε αισθητά και οι επόμενες μέρες προσαρμογής θα είναι μία πρόκληση…
Ποιο είναι το πιο ταιριαστό φαγητό για τις κρύες μέρες και νύχτες; Οι σούπες! Μας κρατούν ζεστούς, είναι πολύ θρεπτικές, φροντίζουν τους κρυωμένους του σπιτιού αλλά και τους υγιείς!
Σήμερα μαγειρεύουμε λαχταριστή κοτόσουπα με λαχανικά. Στη συνταγή μας θα βράσουμε ολόκληρο κοτόπουλο, για περισσότερη νοστιμιά, ώστε να το φάμε στη σούπα μας. Σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μόνο το ζωμό, μπορείτε να βράσετε φτερούγες ή κομμάτια από το κοτόπουλο.
Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα ολόκληρο κοτόπουλο, ιδανικά βιολογικό, περίπου 2 κιλά. Θα χρησιμοποιήσουμε και τουλουπάνι μαγειρικής, το οποίο μας επιτρέπει να αφαιρούμε εύκολα τα μπαχαρικά από την κατσαρόλα. Πρόκειται για ένα βαμβακερό ύφασμα – δίχτυ, που χρησιμοποιείται για αποστράγγιση και το βρίσκουμε σε μαγαζιά με είδη μαγειρικής. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε την ίδια δουλειά με τούλι δεμένο με σπάγκο μαγειρικής.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με περίπου 3 λίτρα νερό κρύο (να το σκεπάζει), προσθέτουμε αλάτι, περίπου 20-25 γρ. και ανάβουμε τη φωτιά στη μέγιστη θερμοκρασία. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ξαφρίζουμε σταθερά κάθε φορά που μαζεύεται αφρός στην επιφάνεια της κατσαρόλας. Συνεχίζουμε έτσι για μισή ώρα περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά που θα εμπλουτίσουν το ζωμό μας:
1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα κομμένη στη μέση
1 μεγάλο καρότο καθαρισμένο
1 μεγάλο κομμάτι σέλερι
Δένουμε κι ένα τουλουπάνι με 2 κ.γ ξερό θυμάρι, τριμμένο, 1 γαρίφαλο, 1 φύλλο δάφνης, 3 κλωνάρια μαϊντανό, 15 κόκκους μαύρο πιπέρι.
Συνεχίζουμε το ξάφρισμα, συμπληρώνουμε ζεστό νερό όποτε χρειάζεται και σιγοβράζουμε για 1 με 1,5 ώρα από τη στιγμή που θα προσθέσουμε τα λαχανικά.
Το κοτόπουλό μας έχει βράσει όταν το κρέας ξεκολλάει με ευκολία από τα κόκκαλα.
Αφαιρούμε με προσοχή το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το διατηρούμε σε μία πιατέλα ζεστό, μέχρι να ετοιμάσουμε τη σούπα.
Αφαιρούμε τα λαχανικά και το πουγκί με τα μυρωδικά, σουρώνοντας το ζωμό, τον οποίο ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε λαχανικά, με τη σειρά, ανάλογα το χρόνο που χρειάζονται για να βράσουν:
6 καρότα κομμένα με κομμάτια (θέλουν 8-10 λεπτά)
6 κολοκυθάκια σε κομμάτια (θέλουν 4-5 λεπτά)
μπρόκολο, αρακά, σέλερι και λευκά μανιτάρια
Ελέγχουμε το αλάτι και διορθώνουμε, αν χρειάζεται.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, μοιράζουμε σε πιάτα για σούπα, ρίχνουμε ζωμό και λαχανικά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό τα κομμάτια σε βαθιά πιάτα, συμπληρώνουμε με λαχανικά και ζωμό, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε!
Εγώ προσθέτω φρέσκο χυμό λεμόνι! Καλή όρεξη και μείνετε ζεστοί!