Διατροφή και τρόπος ζωής, τα όπλα μας για τις λοιμώξεις

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Αυτή την περίοδο, φαίνεται ότι είμαστε περικυκλωμένοι από έναν μεγάλο στρατό ιογενών λοιμώξεων που μας επιτίθενται από παντού! Γρίπη διαφόρων τύπων, covid, αναπνευστικοί κι εποχικοί ιοί σε έξαρση, προκαλούν επίμονο βήχα, πυρετό, μπούκωμα και άλλα συμπτώματα, αλλά κυρίως τρόμο!

Οι περισσότεροι γονείς μικρών παιδιών «κολλάνε ένσημα» περιμένοντας να τους δει παιδίατρος, πάνε από φαρμακείο σε φαρμακείο για να εξασφαλίσουν ένα βρογχοδιασταλτικό και καμιά αντιβίωση να υπάρχει, ενώ πολύ συχνά δεν γλιτώνουν ούτε οι ίδιοι και κολλάνε.

Σας καταλαβαίνω και συμπάσχω, βέβαια προσπαθώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου, όσο μπορώ, και θα ήθελα να γράψω κάτι σχετικό σήμερα! Δεν είμαι γιατρός, ούτε κατά διάνοια, και εμπιστεύομαι την παιδίατρό μας και άλλους επιστήμονες που ακολουθώ και διαβάζω αυτή την περίοδο. Ούτε διατροφολόγος είμαι, αγαπητοί φίλοι, το ξέρετε ήδη. Απλώς, κάτι τέτοιες δύσκολες περιόδους, έχω πάντα στο μυαλό μου μία φράση:

Είμαστε ό, τι τρώμε…

Ξεκινώντας από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυτό το περίπλοκο δίκτυο στο σώμα μας, που μας βοηθά να προστατευτούμε από τις ασθένειες και να τις καταπολεμήσουμε, θα σας θυμίσω ότι έχουμε πολλούς τρόπους να αμυνθούμε.

Εκτός από τα σημαντικά μεν – γνωστά δε: πλένουμε χέρια, πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, αποφυγή συνωστισμού, μπλα, μπλα, μπλα, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα:

Διατροφή και τρόπος ζωής

Ειδικά για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε βιταμίνες Α και C και λιπαρά οξέα Ω-3, διασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αποτελεσματική καταπολέμηση των εισβολέων – μικροβίων!

Όταν λέμε τροφές το εννοούμε κυριολεκτικά και δεν καταφεύγουμε σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη συμβουλή ιατρού και χωρίς να έχουν προηγηθεί εξετάσεις που θα δείξουν συγκεκριμένη έλλειψη.

Ποιες τροφές είναι σύμμαχοι του ανοσοποιητικού

Μανιτάρια, κολοκύθα, εσπεριδοειδή, ψάρια, ξηροί καρποί, σπόροι, γιαούρτι.

Πώς ο τρόπος ζωής μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψη και αποφυγή λοιμώξεων

Πέρα από την προσοχή, την καθαριότητα και όλα αυτά που μας έγιναν βιώματα στην πανδημία, ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε είναι καθρέφτης της υγείας μας. Ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τις ιώσεις να κάνουν πάρτι κι όλους εμάς να πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες απαιτήσεις της καθημερινότητας, μερικά απλά βήματα είναι ικανά να μας προφυλάξουν σε μεγάλο βαθμό.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ μειώνουν την άμυνα του ανοσοποιητικού. Ομοίως η έλλειψη επαρκούς ποιοτικού ύπνου. Η άσκηση εννοείται ότι μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική απόκριση, ωστόσο αν αθλείστε έντονα, πρέπει να πετύχετε μία σωστή ισορροπία, δηλαδή επαρκή ανάπαυση ανάμεσα στις προπονήσεις για να μην έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το άγχος έχει μεγάλη επίδραση και τη δύναμη να καταστέλλει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πώς μπορούμε ν’ αποφύγουμε το στρες; Μεγάλη συζήτηση και ο τρόπος σίγουρα διαφέρει για τον καθέναν από εμάς, ακριβώς όσο διαφέρει και το άγχος μας! Ο διαλογισμός φαίνεται να βοηθάει, αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένος στη χώρα μας, ωστόσο αξίζει να δοκιμάσετε!

Εύχομαι να μην σας βρει τίποτα, αγαπητοί φίλοι!

You May Also Like