Εύκολο και νόστιμο τσουρέκι μέσα σε μιάμιση ώρα

Τα περισσότερα πασχαλινά έθιμα ξεκινούν την Μεγάλη Πέμπτη, όταν το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι βγαίνει από το φούρνο και μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!

Το ζύμωμα των τσουρεκιών από την Μ. Τρίτη μέχρι τη Μ. Πέμπτη είναι ένα έθιμο που άντεξε στον χρόνο ενώ τα κορίτσια που μεγάλωσαν σε ένα σπίτι που τηρούσε τις παραδόσεις, κράτησαν το έθιμο ζωντανό και με μεγάλη αγάπη ζυμώνουν κάθε Πάσχα τα δικά τους τσουρέκια. Η μυρωδιά του τσουρεκιού που ψήνεται στον φούρνο γυρνά την οικογένεια στις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων.

Το καλό τσουρέκι θέλει τέχνη, μεράκι και πολλή αγάπη και για αυτόν ακριβώς το λόγο, το elenifourli.com σας παρουσιάζει την καλύτερη συνταγή για τσουρέκι με την υπογραφή του Άκη.

Και το κυριότερο; Είναι πολύ εύκολο και μέσα σε μιάμιση ώρα θα έχετε το πιο νόστιμο και αφράτο τσουρέκι που θα κλέψει τις εντυπώσεις στο τραπέζι της Λαμπρής.

Συστατικά

  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 120 γρ. Ζάχαρη
  • 18 γρ. ξερή μαγιά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 80 γρ. Γάλα
  • 200 γρ. Νερό
  • 60 γρ. Βούτυρο
  • 2 αυγά

Για τη διακόσμηση

  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό
  • λευκό και μαύρο σουσάμι
  • παπαρουνόσπορο
  • 5 αυγά  βρασμένα και βαμμένα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε 200 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και όχι να κάψει.

Ανακατεύουμε το μείγμα με τα υγρά με το μείγμα του αλευριού με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην επιφάνεια εργασίας μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.\

pasxalina-tsourekia-2015

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε αν θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.

Δημιουργούμε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα σκοινί περίπου ένα μέτρο μακρύ. Τα ενώνουμε όλα στην άκρη μεταξύ τους και πλέκουμε μια πλεξούδα. Τα ενώνουμε να γίνουν ένα στεφάνι.

Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί 30×40 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το στεφάνι μας με το αυγό.

Διακοσμούμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και πριν κρυώσει βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο στεφάνι μας.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *