Είμαι η Εύα και είμαι καλά!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Θετική ψυχολογία

Φίλοι μου, ήθελα να ξεκινήσω αυτό το όμορφο ταξίδι στο site της Ελένης, αγκαλιάζοντας τη θετικότητα!

Μετά τις δυσκολίες που όλοι περάσαμε, την απομόνωση, το φόβο και την ανησυχία για το αύριο, πιστεύω ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μας να χαμογελάσουμε ξανά, να εστιάσουμε και να επενδύσουμε περισσότερο στις ανθρώπινες σχέσεις και να ομορφύνουμε την καθημερινότητά μας.

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πρόσφατα ένα σεμινάριο «θετικότητας και ανθεκτικότητας» (πληροφορίες στο τέλος) και με ενθουσίασε η προοπτική μιας πιο «ευτυχισμένης» καθημερινότητας! Ο τρόπος είναι εύκολος και τα εργαλεία πολλά, για να επιλέξει ο καθένας όποιο του ταιριάζει.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, μοιράζομαι μαζί σας εκείνα τα σημεία που κράτησα και προσπαθώ να εφαρμόζω!

  • Εξασκηθείτε στη θετική αφήγηση

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να εστιάζουμε στα αρνητικά… Για παράδειγμα, όταν αφηγούμαστε πώς περάσαμε τη μέρα μας, συνηθίζουμε να τονίζουμε ό, τι στραβό κι ανάποδο μας συνέβη, αποφεύγοντας να αναφέρουμε τα θετικά ή υποβαθμίζοντας τη σημασία τους!

Δοκιμάστε να βρίσκετε, στο τέλος κάθε ημέρας, τρία θετικά πράγματα που σας συνέβησαν και φροντίστε να τα ανακαλέσετε και να τα αφηγηθείτε!

  • Ανοίξτε τα μάτια σας στο θετικό

Ναι υπάρχει! Είναι εκεί μπροστά στα μάτια μας και δεν το βλέπουμε! Στην διαδρομή που κάνετε κάθε μέρα από και προς τη δουλειά σας, δοκιμάστε να μη σταθείτε στα αρνητικά: αγνοήστε τα σκουπίδια, την κίνηση, το βιαστικό οδηγό που χώθηκε μπροστά σας στη διασταύρωση, το ότι δε βρίσκετε parking (μπορώ να αραδιάσω χιλιάδες αρνητικά…).

Αντιθέτως, σταθείτε στο θετικό και απολαύστε το: την ανατολή του ήλιου (για τους πολύ πρωινούς), ένα νεοκλασικό κτίριο, ένα δέντρο, μια περιποιημένη αυλή, έναν καλοντυμένο κύριο, τη μικρούλα με τις ξανθές κοτσίδες και τη σχολική τσαντούλα στην πλάτη…

  • Προκαλέστε τη θετικότητα

Χαμογελάστε, κάνετε αληθινές και ειλικρινείς φιλοφρονήσεις!

Εξυπηρετηθήκατε καλά σε κάποιο κατάστημα; Πείτε το! Ευχαριστείστε τον υπάλληλο που σας εξυπηρέτησε. Σας απάντησαν χωρίς μεγάλη αναμονή στο τηλεφωνικό κέντρο μιας υπηρεσίας;; Επιδοκιμάστε το! Μοιραστείτε με τους δικούς σας τέτοιες πληροφορίες! Προσέξτε όμως, τα κοπλιμέντα σας να είναι ειλικρινή και αυθόρμητα και όχι να γίνονται επί τούτου.

  • Προσκαλέστε τη θετικότητα

Θυμηθείτε τα θετικά, δείξτε σεβασμό και κατανόηση, εκτιμήστε και βοηθήστε, γυμναστείτε και αλλάξτε συνήθειες, ακούστε μουσική!

  • Επενδύστε στις ανθρώπινες σχέσεις! Κάντε την άσκηση 4 x 4:

Έχουμε ανάγκη από ανθρώπους δίπλα μας, που:

  1. Να είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν υλικά: Για παράδειγμα, μείνατε με το αυτοκίνητο στη μέση του δρόμου, ποιον θα πάρετε, εκτός από την οδική βοήθεια, να έρθει να σας μαζέψει;;;)

  2. Να περνάμε μαζί τους καλά και να μπορούμε να είμαστε «ο εαυτός μας»: Ποιος/ποια σας έρχεται πρώτος στο μυαλό για να βγείτε έξω και να περάσετε αξέχαστα;

  3. Να συνδεόμαστε μαζί τους συναισθηματικά: Εδώ είμαι σίγουρη ότι δεν χρειάζεστε παράδειγμα…

  4. Να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους: Αρκεί να μάθουμε και να ακούμε – εκτός από το να μιλάμε!

Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε όλη μέρα μέσα στην τρελή χαρά. Σίγουρα θα μας συμβούν και ατυχίες. Αν όμως, έχουμε επιλέξει να βιώνουμε την καθημερινότητά μας θετικά, θα δούμε τον κόσμο γύρω μας να αλλάζει και όλες τις αναποδιές θα τις ξεπερνάμε πιο γρήγορα!

Κράτησα για το τέλος την αγαπημένη μου φράση, του εισηγητή: «την ψυχική ανθεκτικότητα την ταΐζουν τα θετικά συναισθήματα»..

Καλό μας ταξίδι,

 

* Εισηγητής του σεμιναρίου, που παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον, ήταν ο κος Αναστάσιος Σταλίκας, Καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Θετικής Ψυχολογίας».

You May Also Like