Γιατί να λέτε «ευχαριστώ» πιο συχνά και πώς να νιώθετε «ευγνωμοσύνη»;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

«Ευχαριστώ» μία τόσο απλή και ταυτόχρονα πανίσχυρη λέξη που μπορεί να αλλάξει την οπτική μας για τη ζωή!

Ακολουθούν κάποιοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους οφείλουμε να εντάξουμε αυτή τη λέξη ευγνωμοσύνης στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους:

Οι άνθρωποι νιώθουν αγάπη και εκτίμηση

Το να ευχαριστούμε τους άλλους δεν μας βάζει σε κατώτερη θέση. Αντιθέτως, είναι σημάδι σεβασμού της προσπάθειας και του χρόνου που αφιέρωσε κάποιος για εμάς. Λέγοντας «ευχαριστώ» είναι σα να λέμε «σε εκτιμώ», και η αναγνώριση της προσπάθειας κάποιου ανθρώπου τον ενθαρρύνει και του δίνει κίνητρο να υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά γενικότερα.

Τα «ευχαριστώ» φέρνουν πολλαπλά οφέλη και με ποικίλους τρόπους

Τα «ευχαριστώ» δημιουργούν αξία. Θυμάστε την ιστορία που σας διηγήθηκα στην ανάρτηση της Δευτέρας; Πέρασα χρόνο σε ένα βιβλιοπωλείο, πολύ μακριά από τον τόπο που μένω. Απλώς έτυχε να βρεθώ εκεί για λίγη ώρα. Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά του βιβλιοπώλη απέναντί μου ήταν αυτή που με έκανε να αγοράσω βιβλία από αυτό το βιβλιοπωλείο κι ας μην ήταν στο δρόμο μου να ξαναβρεθώ εκεί.

Είναι ο απλούστερος τρόπος να εκφράσουμε ευγνωμοσύνη

Το αίσθημα ευγνωμοσύνης μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους. Το να αναγνωρίζουμε όλα όσα έχουμε στη ζωή μας, ακόμη και τα πιο μικρά και απλά πράγματα, μας κάνει να νιώθουμε πλήρεις και γινόμαστε λιγότερο αχάριστοι. Η αναγνώριση με ένα «ευχαριστώ» της προσπάθειας κάποιου άλλου να μας βοηθήσει, θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, ενώ αυτή η καλοσύνη και η ευγένεια θα επιστρέψει πίσω σε εμάς κάποτε με κάποιο τρόπο.

Ψυχική ηρεμία και εσωτερική ευτυχία

Μια δοκιμή θα σας πείσει. Αυξήστε τα αληθινά και ειλικρινή «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που συναναστρέφεστε. Μην τα θεωρείτε αυτονόητα, δεν είναι. Σας διαβεβαιώ ότι θα αισθανθείτε μια εσωτερική γαλήνη και θα είστε περισσότερο χαρούμενοι στην καθημερινότητά σας. Και όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα συμβάλουν και στην καλύτερη υγεία.

Τα ευχαριστώ φέρνουν αφθονία

Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, λέγοντας «ευχαριστώ» προσελκύουμε ανθρώπους και πράγματα. Σκεφτείτε: οι φίλοι έρχονται κοντά μας όταν τους ασκούμε συνεχώς κριτική και τονίζουμε τα αρνητικά τους ή όταν τους ευχαριστούμε για όποια βοήθεια, μικρή ή μεγάλη μας προσφέρουν; Ακόμη και η παρουσία τους κοντά μας αξίζει «ευχαριστώ». Οι άνθρωποι που εκπέμπουν θετική ενέργεια είναι πιο ελκυστικοί, πιο ευγενικοί και εκτιμούν περισσότερο.

Ακόμη, το «ευχαριστώ» έχει τη δύναμη να μας κάνει πιο αισιόδοξους και θετικούς και λιγότερο εγωκεντρικούς και αρνητικούς, ενώ εμπνέει, παρακινεί και ξεχειλίζει καλοσύνη.

Πώς να είμαστε ευγνώμονες;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι γινόμαστε αχάριστοι όταν αρχίζουμε να θεωρούμε κάποια πράγματα ως δεδομένα. Αν βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι τίποτα (σχεδόν) δεν είναι δεδομένο, από τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, την υγεία μας, τα υλικά αγαθά, την εργασία μας, τους φίλους μας, μέχρι το παραμικρό στη ζωή μας, τότε μάλλον θα αναθεωρήσουμε τη στάση μας. Και είπα «σχεδόν τίποτα» διότι υπάρχει και κάτι δεδομένο: ο θάνατος και η εφορία… θα έρθουν να μας βρουν ό, τι και να γίνει!

Εγώ με τη σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη Φούρλη που φιλοξενεί τις ιστορίες μου και θέλω να ευχαριστήσω θερμά και όλους εσάς που τις διαβάζετε, τις σχολιάζετε και μου στέλνετε μηνύματα γεμάτα αγάπη!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 

φωτογραφίες από pixabay & Canva

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *