Η θεωρία του δεσμού

Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα σημαντικό κεφάλαιο της ψυχολογίας : τη θεωρία του δεσμού. Ειδικότερα , πρόκειται για την ανάπτυξη ενός δεσμού μεταξύ βρέφους και ενηλίκου ,που αποτελεί τη βάση για την ικανότητα διατήρησης σχέσεων στη συνέχεια. Με πιο απλά λόγια , οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας , στις συναλλαγές ανάμεσα στα παιδιά και σε αυτούς που τα φροντίζουν , θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης μορφής δεσμού . Το πώς δηλαδή βίωσες μικρός την ανάλογη φροντίδα από τους γονείς , θα καθορίσει και την ανάλογη μορφή σχέσης στην ενήλικη ζωή.

Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά;;;

Σύμφωνα με τους ειδικούς Ηazan και Shaver , χρησιμοποιήθηκε η μέτρηση τριών τύπων δεσμού. Ο πρώτος είναι ο ασφαλής , ο δεύτερος, ο αποφευκτικός και ο τρίτος , ο αγχώδης ή αλλιώς αμφιθυμικός. Στην πρώτη περίπτωση ,βρίσκει κανείς  σχετικά εύκολη τη δημιουργία στενών σχέσεων με τους άλλους και είναι ευχάριστο να εξαρτάται από αυτούς και αυτοί από εκείνον. Δεν ανησυχεί συχνά, μήπως τον εγκαταλείψουν ή αν κάποιος βρίσκεται σε πολύ στενή σχέση μαζί του.

11

Πιο συγκεκριμένα , αν τα άτομα τα οποία είχαν τους ανθρώπους  που τα φρόντιζαν, να είναι πάντα διαθέσιμοι και ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους όταν βρίσκονταν σε δυσχερή θέση  , έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια μορφή ασφαλούς δεσμού. Θα θεωρούν τους άλλους έντιμους , αξιόπιστους και εξυπηρετικούς. Στη δεύτερη ,αισθάνεται κάποιος άβολα, όταν βρίσκεται σε στενή σχέση με τους άλλους .Το βρίσκει δύσκολο να τους εμπιστευθεί απολύτως , να επιτρέψει στον εαυτό του να εξαρτάται από αυτούς. Αισθάνεται νευρικότητα, όταν κάποιος αποκτά πολύ στενή σχέση μαζί του και, συχνά, οι ερωτικοί σύντροφοι θέλουν περισσότερο από αυτό  με το οποίο εκείνος αισθάνεται καλύτερα. Εάν κάποιος δηλαδή , στην παιδική του ηλικία , βίωνε έλλειψη ανταπόκρισης , απόρριψη ή σωματική και συναισθηματική κακοποίηση , είναι πιθανότερο να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία του αποφευκτικού δεσμού .

22

Τηρεί μια απόσταση από τους άλλους ,θεωρώντας τους ανέντιμους και αναξιόπιστους. Και όσον αφορά την τρίτη περίπτωση ,  κάποιος βρίσκει ότι οι άλλοι είναι διστακτικοί  στη δημιουργία τόσο στενών σχέσεων , όσο εκείνος θα ήθελε. Συχνά  ανησυχεί μήπως ο σύντροφός του δεν τον αγαπά  πραγματικά , ή δε θέλει να είναι μαζί του .Θέλει να ταυτισθεί απολύτως με τον άλλο  κι αυτή η επιθυμία, μερικές φορές  απομακρύνει και φοβίζει τους ανθρώπους .Υπάρχει  εδώ , ενδιαφέρον να είναι κανείς κοντά σε άλλους  ,σε συνδυασμό με το φόβο ότι η άλλη πλευρά, δε θα ανταποκριθεί σε αυτή την επιθυμία.

Όπως καταλαβαίνουμε από όσα αναφέρθηκαν , η θεωρία του δεσμού, αφορά το είδος της σχέσης στην παιδική ηλικία , τα βιώματα με τους γονείς, που καθορίζουν και το είδος της σχέσης στη συνέχεια της ζωής σου .Εάν έχεις ασφαλή δεσμό , τότε θα αισθάνεσαι και ασφάλεια στις σχέσεις σου αργότερα .Εάν έχεις αποφευκτικό , τότε εμπιστεύεσαι δυσκολότερα ανθρώπους για σχέση κι εάν έχεις αμφιθυμικό ,από τη μία υπάρχει η επιθυμία  να συνδεθείς με κάποιον κι από την άλλη ,κυριαρχεί και ο φόβος. Δεν  είναι τυχαίο εξάλλου , που σε μια διαδικασία ψυχοθεραπείας , ξεκινά ο ειδικός από τα παιδικά μας  χρόνια. Παίζουν αρκετά μεγάλο ρόλο ως προς τη συμπεριφορά μας  στην ενήλικη ζωή και ειδικά στο κομμάτι των προσωπικών σχέσεων, όπως φάνηκε και από τη θεωρία αυτή. Εσύ με ποιον τύπο δεσμού  από τους τρεις ταυτίστηκες περισσότερο;;; Αισθάνεσαι ασφάλεια ή ανασφάλεια στο προσωπικό κομμάτι ;…

Αγνή Λάμπρου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *