Μέχρι τώρα όλοι νομίζαμε ότι μόνο οι ξένες χώρες έχουν περίεργες διατροφικές συνήθειες. Πως θα σας φαινόταν όμως αν σας έλεγα ότι για κάποιους ξένους και τα δικά μας φαγητά μπορεί να τους φαίνονται παράξενα; Περίεργο έτσι;
Και όμως και η Ελλάδα έχει τα παράξενα της, τουλάχιστον σύμφωνα με τον μετρ των παράξενων φαγητών Andrew Zimmern, παρουσιαστή της αμερικάνικης εκπομπής Bizarre Foods.
Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Andrew Zimmern γυρνάει όλο τον κόσμο αναζητώντας τα πιο περίεργα φαγητά κάθε χώρας, τα οποία αφού τα δοκιμάζει, έπειτα τα παρουσιάζει στην εκπομπή του, η οποία διανύει αισίως την 20η σεζόν της.
Σε ένα από τα ταξίδια του λοιπόν στην Ελλάδα, ο Andrew βρήκε και εδώ πιάτα που μπορεί σε εμάς να είναι κλασσικά και συνηθισμένα, όμως για εκείνον αποτέλεσαν τα πιο περίεργα φαγητά που έχει δοκιμάσει κάποιος..
Και αν αναρωτιέστε ποια είναι αυτά, ήρθε η ώρα να τα μάθουμε…
Πατσάς
Τον δοκίμασε στην Ήπειρο και πιο συγκεκριμένα στην Κεντρική Αγορά και παρά την αρχική του δυσαρέσκεια ως προς το βασικό υλικό του πατσά, δηλαδή την κοιλιά, τελικά του άρεσε.
Κοκορέτσι
Ναι για εμάς το κοκορέτσι είναι θεσμός, για τους ξένους πάλι το «κεμπάπ με εντόσθια», όπως το περιέγραψε ο Andrew, είναι πρωτόγνωρο. Βέβαια μάλλον μια δοκιμή στα Βλάχικα στη Βάρη, αρκούσε για να τον πείσει αφού όχι μόνο έφαγε αλλά έβαλε δίπλα και μια μερίδα σουβλιστό αρνάκι.
Η πεσκανδρίτσα
Του φάνηκε εξίσου περίεργη επιλογή όταν είδε το ψάρι στην ψαραγορά, αλλά αργότερα όταν το δοκίμασε μαγειρεμένο από τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου ενθουσιάστηκε.
Αχινός
Επίσκεψη στην Ελλάδα χωρίς να πας σε κάποιο νησί δε νοείται. Έτσι και ο Andrew πήγε μέχρι την Κάλυμνο, όπου δοκίμασε αχινό αν και αυτό που του έκανε πραγματικά εντύπωση -και όχι με την καλή έννοια- ήταν η φούσκα και το σπινιάλο. Για την ακρίβεια, όπως είπε όσο δοκίμαζε τις φούσκες τόσο περισσότερο απεχθανόταν τη γεύση τους.
Σάκος χταποδιού με μελάνι
Κι αν το σπινιάλο σε εντυπωσίασε, που να ακούσεις για το επόμενο πιάτο που ακόμη και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε δοκιμάσει -το σάκο με το μελάνι του χταποδιού και, μάλιστα, τηγανητό!
Και βέβαια δεν παρέλειψε να δοκιμάσει και χταπόδι στιφάδο αλλά και ψητό στη σχάρα, καθώς και κακαβιά και φυσικά την παραδοσιακή συνταγή των Δωδεκανήσων που δεν είναι άλλη από το αρνάκι μαούρι και ευτυχώς για εκείνον, όσο παράξενα και αν του φάνηκαν τελικά όταν τα δοκίμασε, τα λάτρεψε.