Η μπανανόπιτα των ονείρων σας!!!

Η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων.. Τρώγεται σκέτη ή με σοκολάτα ενώ αποτελεί τη βάση για πολλά γλυκά, προσδίδοντας τους μια ιδιαίτερη νοστιμιά και γλυκυτήτα.

Έτσι και στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με τη μπανάνα όχι ως φρούτο αλλά ως βάση για μία υπέροχη μπανανόπιτα! Φυσικά την όλη συνταγή μας δε θα μπορούσε να μη συμπλήρωνε και η σοκολάτα, η οποία σε συνδυασμό με τη μπανανόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο ωραία γλυκά που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους..

Και αν αναρωτιέστε πως φτιάχνεται αυτό το θεικό γλυκό, η Αργυρώ είναι εδώ για να μας το αποκαλύψει..

Υλικά

Για τη μπανανόπιτα

  • 250 γρ. ‏βούτυρο
  • 3/4 φλιτζ. ‏μαύρη ζάχαρη
  • 4 ‏αυγά
  • 1 κ.γ. ‏βανίλια υγρή ή κάψουλα βανίλιας
  • 4 κ.σ. ‏γάλα
  • 3 ‏μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες
  • 1 κ.γ. ‏σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. ‏μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζ. ‏αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. ‏λιναρόσπορο (αλεσμένο)
  • 1 κ.σ. ‏παπαρουνόσπορο
  • 1 1/2 φλιτζ. ‏σταγόνες ή ψιλοκομμένη σοκολάτα

Για το σιρόπι σοκολάτας θα χρειαστείτε

  • 1/2 φλιτζ. ‏κακάο
  • 3/4 φλιτζ. ‏μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. ‏ζεστό νερό
  • 1-2 πρέζες ‏αλάτι
  • 50 γρ. ‏βούτυρο λάιτ, λιωμένο

Εκτέλεση

Για τη μπανανόπιτα με σοκολάτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι μπανάνες πρέπει να είναι πολύ ώριμες για να πολτοποιηθούν σωστά και μετρίου μεγέθους, όχι τεράστιες αλλιώς το μείγμα θα γίνει αραιό.

Βάζετε σε μπολ το αλεύρι, τη σόδα το μπέικινκ και ανακατεύετε. Λιώνετε τις ώριμες μπανάνες στο μίξερ με το γάλα.

Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ χειρός, να λιώσει η ζάχαρη.

Ένα ένα προσθέτετε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτετε τον πουρέ μπανάνας ανακατεύοντας καλά καθώς και τους σπόρους.

Ρίχνετε τα στερεά υλικά, αλεύρι, σόδα και μπέικινκ και απαλά ανακατεύετε να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνετε την μισή σοκολάτα στο μείγμα.

Βουτυρώνετε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Αδειάζετε το μείγμα και πασπαλίζετε την υπόλοιπη σοκολάτα στην επιφάνεια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο χαμηλό φούρνο στους 150-160 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα, για περίπου 55′, μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη ή λάμα ενός μαχαιριού από την καρδιά του γλυκού.

Αφήνετε να γίνει χλιαρό προς κρύο το γλυκό. Το περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι σοκολάτας τρυπώντας το γλυκό στην επιφάνεια με σουβλί για ποτίσει με το σιρόπι.

Αν ψήσετε σε αντιστάσεις, πάνω και κάτω, στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 10′ στους 170ºC.

Για το σιρόπι σοκολάτας

Βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σοκολάτας σε κατσαρόλα μικρή και βράζετε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να πυκνώσει και να γίνει σαν σιρόπι (περίπου 5′ από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός).

Tips: Εναλλακτικά γεμίζουμε την μπανανόπιτα με μια στρώση πραλίνα και κομμάτια μπανάνας. Ρίξτε το μισό μίγμα στο ταψί, βάλτε την γέμιση φέτες μπανάνα και πραλίνα και καλύψτε με το υπόλοιπο μείγμα.

 

You May Also Like