Πέντε νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες

Η Σαρακοστή θέλει νοστιμιά για να γίνει λίγο πιο διασκεδαστική! Πολλές φορές όμως, αυτή η περίοδος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να γίνει και η αιτία για να πάρουμε κιλά. Είτε ακολουθείς αυτή τη διατροφή για λόγους θρησκείας, είτε σαν challenge στον ίδιο σου τον εαυτό, γνωρίζεις ότι επειδή το κρέας απουσιάζει, είναι πολύ εύκολο να το «ρίξουμε» στους υδατάνθρακες και να χάσουμε τον έλεγχο.

Αυτή τη φορά είπα να κάνουμε λίγο πιο γευστική την περίοδο της νηστείας και για αυτό σου προτείνω πέντε light συνταγές που δεν ξεπερνούν τις 300 θερμίδες.

Μαριναρισμένες μελιτζάνες σε σαλάτα

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 1  μικρή χούφτα σταφίδες σουλτανίνα
  • 50γραμμ. ανάμεικτα πράσινα λαχανικά για σαλάτα

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμους (180 αν τις βάλεις στον αέρα).

Ανακάτεψε τις μελιτζάνες με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και στρώσ’ τες σε ταψάκι.

Ψήσε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

Όταν ψηθούν, ανακάτεψέ τες με το ξύδι, τις σταφίδες και το υπόλοιπο λάδι.

Τοποθέτησέ τες πάνω στη σαλάτα που έχεις πλύνει καλά και έχεις στραγγίσει.

Μπορούν να σερβιριστούν ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

melitzanes

Μπιφτέκια λαχανικών με κινόα

Υλικά

  • 1+1/2κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1φ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2κ. σούπας σκόρδο, λιωμένο
  • 2φλ. κουνουπίδι, ψιλοκομμένο
  • 425γρ. λευκά φασόλια κονσέρβας
  • 1/2φλ. σπιτική σάλτσα τομάτας
  • 1/2κ. γλυκού αλάτι
  • 2φλ. κινόα, μαγειρεμένη
  • 1/2φλ. πράσινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2φλ. φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • Μια πρέζα πιπέρι

Εκτέλεση

Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα ταψί στρώσε μια λαδόκολλα.

Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σόταρε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα, περίπου 2-3 λεπτά.

Πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κουνουπίδι και μαγείρεψε για περίπου 2 λεπτά.

Μείωσε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, κάλυψε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγείρεψε μέχρι το κουνουπίδι να είναι τρυφερό, περίπου 5 λεπτά.

Μετέφερε το μείγμα σε ένα μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων.

Στον ίδιο επεξεργαστή πρόσθεσε τα φασόλια και τη σάλτσα και χτύπησε τα υλικά.

Ρίξε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την κινόα, το κρεμμύδι, το κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζύμωσε όλα τα υλικά.

Πλάσε 17 μπιφτέκια και ψήσε στο φούρνο για 45-50 λεπτά.

mpiftekia

Σπανακόρυζο με γαρίδες

Υλικά

  • σπανάκι σε φύλλα 1.000 γρ.
  • ελαιόλαδο 2/3 του φλιτζανιού
  • γαρίδες καθαρισμένες 400 γρ. (σοταρισμένες σε λίγο λάδι)
  • φρέσκα κρεμμυδάκια 2 καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
  • κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας
  • σκόρδο ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι του γλυκού
  • ρύζι Καρολίνα 200 γρ.
  • άνηθος ψιλοκομμένος 3 κουταλιές της σούπας
  • πατάτα 1 κομμένη σε κυβάκια (προαιρετικά)
  • λεμόνι 1 (ο χυμός του)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Μέσα σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε για 3′-4′. Κατόπιν ρίχνετε το σπανάκι, τον άνηθο και την πατάτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2′-3′.

Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο λάδι και 2 φλιτζάνια νερό και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 40′-45′. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτετε τις σοταρισμένες γαρίδες, αλατοπιπερώνετε το σπανακόρυζο και ανακατεύετε καλά.

spanakorizo

Σοκολατένιο brownie στην κούπα

Υλικά

  • 2κ. σούπας κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1+1/2κ. σούπας αλεύρι
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 1/2κ. σούπας ξύδι
  • 1/2κ. σούπας νερό
  • 1/2κ. γλυκού baking powder
  • 3κ. σούπας μαρμελάδα μήλου
  • 2κ. σούπας μέλι
  • 1/2κ. σούπας μαργαρίνη
  • 1/2κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό μπολ, χτύπησε μαζί τη σκόνη κακάου, το αλεύρι και το αλάτι.

Σε ένα ξεχωριστό μεσαίο μπολ, χτύπησε μαζί το ξύδι, το νερό και την baking powder.

Στο ίδιο μπολ ρίξε τη μαρμελάδα μήλου, το μέλι, τη μαργαρίνη και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησε καλά μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά.

Ένωσε τα μείγματα από τα δύο μπολ ανακατεύοντας καλά.

Χώρισε το γλυκό σε δύο κούπες.

Βάλε τις κούπες στο φούρνο μικροκυμάτων για 3 περίπου λεπτά.

Το γλυκό είναι είναι έτοιμο.

βbrownie

Χούμους από αρακά

Υλικά

  • 250γρ. Αρακά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. ξερό δυόσμο
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Χοντροσπασμένο μαύρο και κόκκινο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βάλε τον αρακά σε αλατισμένο νερό να βράσει για 5′ λεπτά το πολύ. Θέλεις απλά να μαλακώσει ελαφρά. Κατέβασε από τη φωτιά και βάλε τον αρακά κάτω από παγωμένο νερό για να κρατήσει το χρώμα του

Πολτοποίησε τον αρακά και πρόσθεσε το σκόρδο, το λάδι, το χυμό λεμονι, κύμινο, δυόσμο και ταχίνι και χτύπησε λίγο ακόμη να γίνουν ένα. Αλατοπιπέρωσε

Σέρβιρε με το χοντροσπασμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Μπορείς φυσικά και να σερβίρεις πάνω σε ατομικά παξιμαδάκια σικάλεως ή κριθαρένια.

χουμους

You May Also Like