Το καρπούζι είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο! Δροσερό, με ελάχιστες θερμίδες και άκρως διουρητικό μας κρατάει την καλύτερη συντροφιά το απόγευμα ή το βράδυ στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας αποτελώντας το ιδανικό σνακ.
Το καρπούζι (Citrullus lanatus) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και φαίνεται να κατάγεται από την έρημο Καλαχάρι της Αφρικής. Όλα τα μέρη του φρούτου μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και η φλούδα. Αυτό το ιδιαίτερο φρούτο μας προσφέρει δροσιά, γλύκα, ευχαρίστηση, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 θερμίδες. Το γλυκό καρπούζι βοηθάει και στην ενυδάτωση του οργανισμού (πολύ σημαντική ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες) καθώς το 92% του φρούτου αποτελείται από νερό, ενώ παράλληλα είναι καλή πηγή βιταμίνς Α, καλίου και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική δράση.
Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το να τρώμε καρπούζι μόνο καλό μας κάνει. Πως όμως μπορούμε να επιλέξουμε ένα καλό και κυρίως νόστιμο καρπούζι; Ας το μάθουμε..
Tα σημάδια στο περίβλημα του καρπουζιού
Απόφυγε εκείνα με λευκά σημεία και προτίμησε εκείνα με κίτρινα. Τα λευκά δείχνουν πως το καρπούζι κόπηκε προτού να έχει ωριμάσει ιδανικά στον ήλιο.
Tα σημάδια από τις μέλισσες
Είναι εκείνα τα σημεία που μοιάζουν με μικρές κερήθρες και δείχνουν ότι οι μέλισσες προσπάθησαν να το γονιμοποιήσουν. Τα σημάδια αυτά είναι ένδειξη ενός γλυκού και ώριμου καρπουζιού.
Το φύλο του καρπουζιού
Τα μακρόστενα είναι αρσενικά και τα στρογυλλά πιο μικρά θηλυκά. Τα πιο νόστιμα και γλυκά είναι τα θηλυκά καρπούζια και για να πάρουν τα στρογγυλό σχήμα τους, πάλεψαν με τον ήλιο και το νερό.
Το μέγεθος του καρπουζιού
Το μεγάλο μέγεθος δεν σηματοδοτεί πιο νόστιμο καρπούζι. Ο κανόνας θέλει τα μεσαίου μεγέθους καρπούζια να είναι και τα καλύτερα.
Και το κοτσάνι
Αν το κοτσάνι από το καρπούζι, είναι πράσινο, κόπηκε ενώ ήταν άγουρο ακόμα. Προτίμησε το κοτσάνι που δείχνει ξεραμένο.