Τα fitness trends που θα κυριαρχήσουν το 2023

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Έχοντας αφήσει πίσω μας για τα καλά το 2022 και ξεκινώντας δυναμικά τη νέα χρονιά, πολλοί αναρωτιούνται τι θα φέρει το 2023 σε διάφορους τομείς της ζωής. Στον απόηχο της πανδημίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν τη νέα χρονιά ως μια εξαιρετική ευκαιρία για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Τα επικρατέστερα fitness trends για το 2023 έχουν ήδη κυκλοφορήσει, καθώς είναι γνωστό ότι ο κλάδος αυτός μεταβάλλεται γρήγορα για να καλύψει τις διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των ανθρώπων. Υπάρχουν λοιπόν, πολλές νέες τάσεις, με επιρροές κυρίως από την τεχνολογία, αλλά και παλαιότερες τάσεις που πλέον δυναμικά κατακτούν μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς.

Σήμερα, σας παρουσιάζουμε τις νέες τάσεις στο fitness για το 2023, ώστε να επιλέξετε εσείς εκείνες που σας ταιριάζουν για ν’ ακολουθήσετε!

Online εφαρμογές προπόνησης / γυμναστικής

Τα smartphones έχουν γίνει προεκτάσεις των χεριών μας και η συνεχής πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει τις διάφορες εφαρμογές αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής! Μέρος αυτής της “επανάστασης” ήταν και οι εφαρμογές παρακολούθησης της πορείας της υγείας μας: πόσα βήματα κάνουμε, τι στόχους έχουμε, η λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού μας, οι σφυγμοί, η πρόσληψη θερμίδων και νερού…

Το 2023 φαίνεται ότι θα επεκταθούν μαζί με τις εφαρμογές αυτές και τα online workout applications. Διαθέσιμες προπονήσεις 24 ώρες το 24ωρο, παντού και πάντα. Πρακτικά κι εύχρηστα βίντεο για όποιο είδος άσκησης επιλέγετε να κάνετε.

Φυσικά θα υπάρξει κι εδώ εξέλιξη, όπως για παράδειγμα δυνατότητα εικονικής πραγματικότητας με χρήση γυαλιών VR για πιο ενδιαφέρουσες προπονήσεις και πιο… καθηλωτική εμπειρία άσκησης.

Τεχνητή Νοημοσύνη στη διάθεση της Ιατρικής επιστήμης

Ψηφιακοί αισθητήρες υγείας, παρακολούθηση και καταγραφή βιομετρικών στοιχείων των ατόμων, τεχνολογικές εξελίξεις που θα συνδυαστούν με εξ’ αποστάσεως ιατρικές συμβουλές, δυνατότητα των ανθρώπων να λαμβάνουν φροντίδα από ειδικούς ιατρούς στο διαδίκτυο ή από οπουδήποτε στον κόσμο…

Όλα αυτά ακούγονται ως σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας; Όχι, καθώς έχουν ήδη αρχίσει να συμβαίνουν σε κάποιο βαθμό!

Πρωτοποριακές τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη θα καταστήσουν την εξατομικευμένη παρακολούθηση της υγείας μέρος της επικρατούσας ιατρικής το 2023, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες. Οι άνθρωποι θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα υγείας, θα ενημερώνονται για πιθανούς κινδύνους, ώστε να μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Συσκευές προπόνησης με δυνατότητα παρακολούθησης

Φορητές συσκευές που παρακολουθούν τις προσπάθειες και την πρόοδό μας. Θα δίνουν πολύτιμες πληροφορίες ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους στόχους.

Μη μου πείτε ότι δεν φοράτε smart watch; Γνωρίζετε πόσο έχουν εξελιχθεί και τι δυνατότητες έχουν; Όσο γίνονται και πιο προσιτά οικονομικά τόσο θα αποκτούν και περισσότεροι.

Fitness Snacking

Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, έχω αναφερθεί σε αυτή την τάση στο παρελθόν, εκτενώς σε άρθρο μου. Παρακολουθώ τον χώρο του fitness και μάλιστα πολύ ενεργά τη διετία της πανδημίας και είχα παρατηρήσει ότι το fitness snacking είναι πολύ βολικό για πολυάσχολους!

Διαβάστε εδώ:

Fitness snacking ή αλλιώς γυμναστική για πολυάσχολους!

Έμφαση στη μακροζωία

Οι άνθρωποι αναζητούν σωματική δραστηριότητα που να τους ωφελεί μακροπρόθεσμα και να τους κάνει να νιώθουν ευεξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αναμένεται ότι οι προπονήσεις χαμηλής έντασης (low impact)  θα συνεχίσουν να κερδίζουν σε προτιμήσεις και αποδοχή, καθώς είναι και πιο ήπιες για τις αρθρώσεις και το σώμα γενικά.

Ενσωμάτωση ασκήσεων με αντιστάσεις και βάρη, καθώς επίσης και pilates, θα είναι εξαιρετικές λύσεις για όσους ακολουθήσουν αυτή την τάση.

Pilates

Λέγοντας για Pilates, αυτό αποτελεί μία τάση μόνο του! Κι ενώ υπάρχει για πάνω από 100 χρόνια, η δημοτικότητά του συνεχίζει ν’ αυξάνεται ραγδαία. Ίσως του αξίζει κι ένα άρθρο ξεχωριστά, τι λέτε;

Ποιοτικός ύπνος

Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο ποιοτικός ύπνος θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη βελτίωση της υγείας στο μέλλον.

Σε αυτό εδώ το blog, γνωρίζουμε ήδη τα οφέλη ενός καλού ύπνου στην πρόληψη ασθενειών, αλλά και τη σημασία του σε κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος, κάθε βράδυ, επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία, τη σωματική απόδοση και τελικά δείχνει το δρόμο προς την μακροζωία.

Οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να κοιμούνται καλύτερα, σε έναν κόσμο όπου τα τεχνητά φώτα, οι οθόνες, η καφεΐνη και η σκληρή δουλειά μέχρι αργά, κλέβουν τον ύπνο μας!

Διαβάστε ακόμη:

12 συμβουλές για να βελτιώσετε τον ύπνο σας

Τροφές και ποτά που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας

 

πηγή στοιχείων:

https://www.themanual.com

You May Also Like