Τροφές και ποτά που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σε περιόδους μεγάλου στρες, πίεσης λόγω δουλειάς ή άλλων οικογενειακών θεμάτων και υποχρεώσεων και γενικότερα επιβαρυμένου προγράμματος, το σώμα και το μυαλό μας χρειάζεται ποιοτική ξεκούραση. Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αϋπνία, τον κακό και ανεπαρκή ύπνο, μια κατάσταση που συσσωρεύεται και μας αρρωσταίνει σταδιακά.

Κι ενώ έχουμε ασχοληθεί ξανά με το θέμα του ύπνου από αυτό εδώ το blog, κι έχουμε προσπαθήσει ν’ αποκαλύψουμε τα μυστικά του, σήμερα θα συμπληρώσουμε τις γνώσεις μας καταγράφοντας τροφές και ποτά που καλό θα ήταν ν’ αποφεύγουμε πριν τον ύπνο.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες χρειάζονται κάθε βράδυ τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου ώστε να ωφεληθούν το σώμα και ο εγκέφαλός τους. Τα οφέλη αυτά αφορούν τη μνήμη και το μεταβολισμό, ανάμεσα σε άλλα.

Θα πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κοιμόμαστε επαρκώς και ποιοτικά σε τακτική βάση, διαφορετικά, δεν θα νιώθουμε απλώς κουρασμένοι και κακόκεφοι την επόμενη μέρα, αλλά η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, την εγρήγορση, την παραγωγικότητα, τις διατροφικές μας συνήθειες και τη γενική μας υγεία.

Το φαγητό μας και ό, τι πίνουμε, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο μας λοιπόν…

Καφεΐνη

Νομίζω είναι γνωστό και σαφές ότι πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο. Το θέμα είναι, πόσες ώρες πριν;;; Ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι πρέπει να σταματάμε την κατανάλωση καφεΐνης τουλάχιστον έξι ώρες πριν τον ύπνο. Επίσης, η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ, αλλά και στο τσάι, σε αναψυκτικά και στα τρόφιμα, όπως η μαύρη σοκολάτα! Η διεγερτική δράση της καφεΐνης μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο μας. Εάν είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, ας προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στις πρωινές ώρες ώστε να δώσουμε στο σώμα σας αρκετό χρόνο να την μεταβολίσει.

Πικάντικες τροφές

Τα πολύ πικάντικα τρόφιμα μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας. Μπορεί να μας προκαλέσουν παλινδρόμηση, καούρα, κάψιμο στον οισοφάγο και τάση για βήχα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι επίσης ένας μεγάλος εχθρός όταν πρόκειται για πράγματα που θα επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Μπορεί να νομίζουμε ότι ένα – δύο ποτά θα μας χαλαρώσουν, μπορεί κιόλας να μας προκαλέσουν υπνηλία, αλλό αυτό μόνο στην αρχή! — στην αρχή. Το αλκοόλ δυσκολεύει τη μετάβαση του σώματός μας στον βαθύ ύπνο REM. Γι’ αυτό οι ειδικοί συμβουλεύουν, αν πίνουμε αλκοόλ, να προσπαθούμε να το κάνουμε τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα πολλά λιπαρά είναι καλό να αποφεύγονται πριν τον ύπνο. Τα τηγανητά για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση στο στομάχι ή και καούρες. Το πεπτικό μας σύστημα χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί τις τροφές, ενώ η κατανάλωση γευμάτων με υπερβολική ποσότητα λίπους μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή, τα στάδια του ύπνου και να μας δημιουργήσουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βαριά γεύματα, ειδικά με κρέας

Νομίζω είναι κατανοητό και όλοι το έχουμε ζήσει, να μην μπορούμε να κοιμηθούμε με τίποτα, αν φάγαμε πολύ φαγητό και βαρύ μάλιστα, πριν πέσουμε να κοιμηθούμε. Είναι προφανές ότι ο οργανισμός μας στην προσπάθειά του να χωνέψει, δεν μπορεί να επιβραδύνει τους ρυθμούς τους ώστε να πάρει την ανάπαυση που του χρειάζεται.

Πολύ νερό (ή άλλα ποτά) κοντά στην ώρα του ύπνου

Το νερό είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μεγάλες ποσότητες για τον οργανισμό μας. Ωστόσο, όταν πλησιάζει η ώρα να πάμε στο κρεβάτι, έχοντας πιει πολλά υγρά λίγο πριν, κινδυνεύουμε να σηκωνόμαστε στη μέση της νύχτας για επίσκεψη στην τουαλέτα! Επομένως, μένουμε ενυδατωμένοι όλη μέρα και μειώνουμε σιγά σιγά τα υγρά προς το βράδυ.

 

Κι αφού τονίσαμε τι μπορούμε να αποφεύγουμε πριν τον ύπνο, ώστε να μην επηρεαζόμαστε αρνητικά, σε επόμενο post θα μπορούσαμε να καταγράψουμε το αντίθετο:

Tα τρόφιμα και τα ροφήματα που βοηθούν τον ύπνο μας!!! Εσείς έχετε κάποια εμπειρία / ιδέα;;;

You May Also Like