Ένα γλυκό είναι απαραίτητο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή της ημέρας. Όμως το καλοκαίρι λίγο η ζέστη, λίγο το ότι θέλουμε να είμαστε συνέχεια παραλία, λίγο το ότι δε μας κάνει η όρεξη να μπούμε και στην κουζίνα, η ανάγκη μας για γλυκό στρέφεται που αλλού; Μα φυσικά στο παγωτό! Και μπορεί το παγωτό να είναι πολύ εύκολο στο να το βρεις και ιδιαίτερα νόστιμο ως προς τη γεύση του, όμως μπορεί να έχει και πάρα πολλές θερμίδες που μόνο κακό θα κάνουν στη σιλουέτα μας.
Παρ όλα αυτά μη στεναχωριέστε γιατί υπάρχει και ένα ακόμα γλυκό που μπορούμε να το καταναλώσουμε άφοβα και το κυριότερο; Δε θέλει καθόλου κόπο. Μόνο φαντασία. Και πιο είναι αυτό; Μα φυσικά το ζελέ που είναι ένα «έξυπνο» υλικό το οποίο, πέρα από την απλή εκδοχή του, μπορεί να συνδυαστεί με πολλές ακόμα γεύσεις που συμβάλλουν στη δημιουργία απίθανων καλοκαιρινών γλυκών.
Για αυτό στο σημερινό άρθρο μας θα δούμε τρεις πολύ απλές συνταγές για να απολαύσετε μαζί με όλη την οικογένεια τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Ζελέ με κρέμα και μπισκότα
Υλικά
- 6 κουτ. σούπας Ανθος αραβοσίτου βανίλια (σκόνη για κρέμα)
- 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες + 4 κουτ. σούπας, για άλειμμα των μπισκότων
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ (225 γρ.)
- 2 φακελάκια σκόνη για ζελέ φράουλα (π.χ. φρουί ζελέ Γιώτης – διπλό οικογενειακό μέγεθος)
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την κρέμα Ανθος αραβοσίτου ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιούμε 1 λίτρο γάλα και 4 κουταλιές ζάχαρη, αντί για τις ποσότητες που αναφέρονται.
Οταν η κρέμα πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σε ένα άλλο σκεύος. Την καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάχνουμε το ζελέ ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία.
Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν το βάζουμε στο ψυγείο.
Στρώνουμε μία στρώση μπισκότων σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 35 x 25 εκ. ή σε ένα τετράγωνο 30 x 30 εκ.
Αλείφουμε τα μπισκότα με λίγο γάλα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Από πάνω βάζουμε μια δεύτερη στρώση μπισκότων και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο γάλα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για μισή ώρα. Κατόπιν, αδειάζουμε προσεκτικά από πάνω το ζελέ, που θα πρέπει να έχει αρχίσει να πήζει, αλλά να μην έχει σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, για τουλάχιστον 3 ώρες.
Έξτρα tips
Αλείφουμε τα μπισκότα με πινέλο και δεν τα βουτάμε μέσα στο γάλα, για να μη μουλιάσουν υπερβολικά.
Αν θέλουμε, για το ράντισμα των μπισκότων χρησιμοποιούμε 2 κουτ. σούπας γάλα + 2 κουτ. σούπας κονιάκ.
Για πιο φραουλένια γεύση, στην παρασκευή του ζελέ αντικαθιστούμε τα 2 ποτήρια νερό με έτοιμο χυμό φράουλα.
Αν παραπήξει το ζελέ, πριν το απλώσουμε, δεν το πετάμε. Το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το ανακατεύουμε σε πολύ αραιή φωτιά ώστε να ξαναγίνει κάπως ρευστό.
Αξίζει να δοκιμάσουμε το γλυκό και με άλλο είδος μπισκότου: digestive ή πτι μπερ ολικής αλέσεως.
Ζελέ με γιαούρτι και φράουλα
Υλικά
- 3 πακέτα ζελέ φράουλας
- 1 φλιτζάνι βραστό νερό
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
Εκτέλεση
Σε ένα σκεύος ρίξτε τη σκόνη του ζελέ φράουλας και προσθέστε το φλιτζάνι με το ζεστό νερό. Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η σκόνη. Στη συνέχεια, τοποθετήστε σ’ένα μπολ το γιαούρτι και σιγά-σιγά ανακατέψτε το με το μείγμα ζελέ μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, μοιράστε το μείγμα σε 4 μικρότερα μπολ ή και ποτήρια και βάλτε τα στο ψυγείο για να παγώσουν. Όταν είναι έτοιμα, μπορείτε να τα στολίσετε με φρέσκες κομμένες φράουλες και σαντιγί.
Kέικ από ζελέ και φρούτα
Υλικά
- 227 γρ. Rasberries
- 455 γρ. Φράουλες
- 455 γρ. πράσινα και μοβ σταφύλια
- 1 μάνγκο
- 2 πακέτα ζελέ ανανά ή μάνγκο
Εκτέλεση
Ξεκινήστε κόβοντας τα φρούτα εκτός από τα rasberries, αφού πρώτα τα έχετε πλύνει πολύ καλά. Σε μια φόρμα κέικ τοποθετήστε πρώτα τα rasberries, μετά τις φράουλες, το μάνγκο, τα πράσινα και τέλος τα μοβ σταφύλια. Σε μία κατσαρόλα διαλύστε τη σκόνη ζελέ σε καυτό νερό και περιμένετε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Όταν τελικά κρυώσει, σιγά-σιγά ρίξτε το μείγμα πάνω στα φρούτα μέχρι να καλυφθούν όλες οι μεριές της φόρμας. Βάλτε το στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες και αφήστε το να παγώσει. Για να αφαιρέσετε από τη φόρμα το γλυκό χωρίς να διαλυθεί, ρίξτε ζεστό νερό σε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετήστε πάνω το γλυκό. Μόλις δείτε ότι αρχίζει λίγο να λιώνει στις άκρες τοποθετήστε ένα μεγάλο πιάτο πάνω από το ζελέ και αναποδογυρίστε.