Το κέικ μπανάνας και οι λουκουμάδες του

Οι λουκουμάδες είναι ένα γλυκό που μου θυμίζει πολύ τα παιδικά μου χρόνια. Τότε που πήγαινα με τους γονείς μου και τους παπούδες μου στα πανηγύρια του χωριού για να πάμε στο λούνα παρκ και να μπούμε στις κούνιες. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την επιτυχία της βραδιάς ήταν οι καθιερωμένοι λουκουμάδες ή το μαλλί της γριάς..

Σε μία τέτοια αναπόληση μου χθεσινή, «έφαγα» την πετριά να φτιάξω λουκουμάδες. Να θυμηθώ ξανά εκείνη την ωραία εποχή. Όμως δεν ήθελα να αρκεστώ στην τυπική συνταγή αλλά ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό και έτσι άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυο.

Το μάτι μου έπεσε πάνω σε μία συνταγή που έλεγε «λουκουμάδες από κέικ μπανάνας» και φέρει την υπογραφή του γνωστού σεφ Άκη.

Αποφάσισα να γράψω τα υλικά που θα χρειαστούν και αυτά δεν είναι άλλα από 2 μπανάνες πολύ ώριμες, σε κομμάτια, 65 γρ. βούτυρο, 75 γρ. καστανή ζάχαρη, 1  αυγό, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 110 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ½  κ.γ. μαγειρική σόδα, κοφτή, 1/2 κ.γ. αλάτι, 40 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα, 150 γρ. σοκολάτας γάλακτος κουβερτούρα, χοντροκομμένη, 600 γρ. Ηλιέλαιο, 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 κ.σ κανέλα σε σκόνη και φυσικά παγωτό σοκολάτας για σερβίρισμα..

Όσο για την εκτέλεση; Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τις μπανάνες σε κομμάτια, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά έτσι ώστε να φύγει η παραπανίσια υγρασία. Είναι έτοιμο το μείγμα όταν με το ανακάτεμα και μόνο οι μπανάνες διαλύονται.

Βγάζουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Όταν κρυώσει ρίχνουμε μέσα τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα στερεά, το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε μέσα και το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε για λίγο με το πιρούνι μέχρι να γίνει μια μάζα, προσοχή δεν τα χτυπάμε για πολύ ώρα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και τη σοκολάτα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ 10×20 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει καλά.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Ξεφορμάρουμε μετά από 15 λεπτά.

Αφού κρυώσει καλά το κέικ μας κόβουμε σε φέτες πάχους 4 εκ. Κάθε φέτα την κόβουμε σε 9 ίσα κυβάκια περίπου 4 εκ.

Στη συνέχεια,  βάζουμε το ηλιέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και με το μαγειρικό θερμόμετρο υπολογίζουμε να φτάσει 180° C το λάδι.

Βάζουμε σε ένα πλατύ σκεύος την κανέλα, τη ζάχαρη τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.

Όταν πιάσει θερμοκρασία το λάδι μας ρίχνουμε σε δόσεις τα κυβάκια μας και αφήνουμε στο λάδι για 3-4 λεπτά.

Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα αφαιρούμε από το λάδι και τα ρίχνουμε στο μείγμα ζάχαρη-κανέλα.

Περνάμε κάθε πλευρά από το μείγμα και αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν για 7-10 λεπτά.

Σερβίρουμε με παγωτό σοκολάτας.

You May Also Like