Σαλάτες.. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό! Εύγευστες, ελαφρές, δροσερές, συνοδεύουν ιδανικά όλα μας τα φαγητά ενώ αποτελούν και από μόνες τους ένα κύριως γεύμα…
Σαλάτες απλές ή πιο περίπλοκες, το σίγουρο είναι ότι θα κλέψουν τις εντυπώσεις σε όποιο τραπέζι και αν παρουσιαστούν..
Στο σημερινό άρθρο μας λοιπόν θα δούμε μία άκρως καλοκαιρινή και ιδιαίτερα γευστική σαλάτα που φέρει και την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη.
Υλικά
- 200 γρ. σπανάκι baby
- 1 μέτριο μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια
- 250 γρ. Φράουλες
- 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
- 7 κ.γ. ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- 1 κ.γ. μαγιονέζα
- λίγο αλάτι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν
- 3 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους
- 1 κ.σ. λάδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά.
Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξίδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό.
Ραντίζουμε τη σαλάτα μας.
Για τα κρουτόν
Ψήνουμε τις φέτες ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για 10-12 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε.
Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα κρουτόν και σερβίρουμε.