Ο πουρές είναι το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών, μετά τα τηγανητά αυγά και το παγωτό. Και το καταλαβαίνετε όταν αρχίζουν να λιώνουν με το πιρούνι τους τις πατάτες από το μπριάμ… Ο πουρές όμως, επειδή μας θυμίζει τόσο την παιδική μας ηλικία, είναι και από τα αγαπημένα πιάτα των μεγάλων, αν και πολλές φορές βαριόμαστε να τον φτιάξουμε, αφού απαιτεί περισσότερη προετοιμασία απ’ ότι για παράδειγμα τα μακαρόνια ή το ρύζι.
Ο πουρές συνηθίζεται περισσότερο σαν συνοδευτικό, παρά σαν κυρίως πιάτο. Ιδανικά πρέπει να είναι βελούδινος, ελαφρύς, κρεμώδης και κάπως λιπαρός, «σχεδόν αμαρτωλός».
Στο σημερινό άρθρο μας θα δούμε μία «αμαρτωλή» εκτέλεση του πουρέ που θα μας κάνει να θέλουμε να φάμε όλο το μπολ ακόμα και χωρίς τη συνοδεία του κυρίως πιάτου.
Πουρές με κρέμα γάλακτος και μυρωδικά και πάμε γρήγορα να δούμε τη συνταγή..
Υλικά
- 2 κιλά πατάτες
- 150γρ. φρέσκο βούτυρο (ή Βιτάμ αν σου μυρίζει το φρέσκο)
- 2 κ.σ κρέμα γάλακτος
- λίγο δεντρολίβανο και μαϊντανό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πάρτε τις πατάτες ξεφλούδισε τες και κόψτες στα τέσσερα. Έπειτα βάλτε τες σε αλατισμένο νερό που βράζει για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αν δείτε ότι κάποια κομμάτια είναι έτοιμα πιο νωρίς ή ότι κάποια θέλουν λίγο παραπάνω, πράξτε αναλόγως. Μόλις είναι έτοιμες στράγγιξε τες και βάλτες λίγο στην άκρη να κρυώσουν.
Στο μεταξύ χτυπήστε στο μούλτι το βούτυρο με τα μυρωδικά και το πιπέρι. Αφού τα χτυπήσετε ρίξτε τα στην κατσαρόλα και περάστε από το μούλτι τις πατάτες να γίνουν πουρές- αν θέλετε μπορείτε να τις πολτοποιήσετε και χειροκίνητα. Ρίξτε και τις πολτοποιημένες πατάτες στην κατσαρόλα- σε χαμηλή φωτιά ίσα, ίσα για να μπορέσει να ανακατευτεί η πατάτα με το βούτυρο μαζί.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και βάλε αλάτι όσο πιστεύεις ότι χρειάζεται. Ανακατέψτε και τέλος ρίξε την κρέμα γάλακτος. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι ή λίγα από τα μυρωδικά σου. Ο πουρές με μυρωδικά και κρέμα γάλακτος είναι πανέτοιμος.
Έξτρα tips
Αρχικά αν σου αρέσουν τα μυρωδικά μπορείς να βάλεις και ό,τι άλλο μυρωδικό βρίσκεις ταιριαστό- όπως το μοσχοκάρυδο. Επίσης, μπορείτε να το κάνετε ακόμα πιο νόστιμο προσθέτοντας λίγο μπέικον. Είτε ψιλοκόψτε το και περάστε το από το τηγάνι, είτε βάλτε τις φέτες στον φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές και έπειτα ψιλοκόψτε- για πιο υγιεινά.