Το ότι είναι σημαντικό να τρώμε πολλά λαχανικά και φρούτα και ότι καλό είναι να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας – συγκεκριμένα το ½ του πιάτου ή του γεύματος μας – θεωρώ πως είναι κάτι που ήδη γνωρίζετε… Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών λοιπόν, καλό είναι να γίνεται σε καθημερινή βάση μια και σχετίζεται με τη μειωμένη πιθανότητα απόκτησης διαφόρων χρόνιων ασθενειών όπως είναι οι καρδιαγγειακές ασθένειες, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος και πολλές ακόμα άλλες ασθένειες.
Οι φράουλες εκτός από πολύ ωραίο χρώμα και δημοφιλή γεύση έχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και πρσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα σε όσους τις καταναλώνουν. Περιέχουν πλήθος βιταμινών, όπως είναι οι B1, B2, B3, B6, A, K και η βιταμίνη E και οι επιλογές κατανάλωσής τους είναι ποικίλες και για κάθε γούστο.
Τι άλλα οφέλη μας προσφέρουν όμως οι φράουλες;
Βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία
Οι φράουλες περιέχουν ανθοκυανίνη, κατεχίνη, κουερσετίνη και καμφερόλη και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες λοιπόν μειώνουν τον κίνδυνο απόκτησης καρδιαγγειακών ασθενειών ή κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου αναστέλλοντας την οξείδωση της LDL ή αλλιώς κακής χοληστερόλης καθώς μειώνουν και τον κίνδυνο δημιουργίας κάποιας θρόμβωσης. Επίσης, οι θρεπτικές ουσίες της φράουλας φαίνεται να ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα έλεγα ένας ακόμα σημαντικός λόγος για να προσθέσουμε όλοι τις φράουλες στη διατροφή μας.
Δέρμα και αντι-γηραντικές ιδιότητες
Το ελλαγικό και σαλικυλικό οξύ που περιέχουν ενισχύει την υγεία του δέρματος, μειώνοντάς την ακμή και απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα. Θα μπορούσατε μάλιστα όχι μόνο να τις φάτε αλλά και να φτιάξετε και κάποια σπιτική κρέμα για το πρόσωπο σας. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C που περιέχουν οι φράουλες, βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου με αποτέλεσμα να προσφέρει αντι γηραντικές ιδιότητες όταν βέβαια καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες και με το σωστό τρόπο (αυτό αφορά την διαδικασία μαγειρέματος και τη μορφή στην οποία καταναλώνεται). Υπάρχουν ακόμα θετικές ενδείξεις ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φράουλες ωφελούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, και συγκεκριμένα αναστέλλουν την διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.
Υγεία ματιών
Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στις φράουλες, βοηθάνε στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των ματιών. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αυτού του φρούτου βοηθάει στην προστασία από τις λοιμώξεις των ματιών (και πάλι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C – 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης), στη μείωση της ξηροφθαλμίας, καθώς και στην προστασία του οπτικού νεύρου.
Πέψη
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, οι φράουλες φαίνεται να έχουν κι άλλες ευεργετικές ιδιότητες βοηθώντας στην διαδικασία της πέψης και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ειδικά στη περίπτωση κάποιου προβλήματος δυσκοιλιότητας, προσθέστε και τις φράουλες στη διατροφή σας σαν μία ακόμα εναλλακτική.
Ενισχύουν τη μνήμη
Ένα φυσικό φλαβονοειδές που περιέχεται στις φράουλες, με την ονομασία φισετίνη, ενεργοποιεί τα αντίστοιχα μονομάτια του εγκεφάλου, ώστε να ενισχύει την απόδοση της μνήμης σας. Σχετική μάλιστα έρευνα νευρολογικού κέντρου, δείχνει πως η κατανάλωση 2 μερίδων φράουλας τη μέρα, καθυστερεί την απώλεια μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου, στις γυναίκες.
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Η υψηλή περιεκτικότητα, της φράουλας, σε βιταμίνη C, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από τις διάφορες λοιμώξεις και τους επίδοξους εισβολείς. Μία κούπα φράουλες, περιέχει το 100% της ημερήσιας προτεινόμενης δόσης της βιταμίνης C.
Δυναμώνουν τα κόκαλα
Ένας ακόμα από τους σημαντικότερους λόγους να τρώτε φράουλες είναι το πόσο καλό κάνουν στα κόκαλά σας. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγγάνιο και μεταλλικά στοιχεία προωθεί την σωστή ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της δύναμης και υγείας τους. Γι΄αυτό το λόγο μη διστάζετε να τις κάνετε κύριο κομμάτι της διατροφής των παιδιών, που είναι στην ανάπτυξη.
Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Μια κούπα φράουλες έχει μόνο 53 θερμίδες και αυτό τις κάνει ιδανικές για όσους θέλουν να χάσουν βάρος. Οι δε φυτικές ίνες που περιέχουν, φουσκώνουν και διατηρούν το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα και αν, δε, καταναλώσετε μερικές πριν το κύριο γεύμα σας θα φάτε λιγότερο. Επιπλέον, η βιταμίνη C, επιταχύνει το μεταβολισμό και βοηθάει έτσι το σώμα να κάψει ακόμα περισσότερες θερμίδες.
Αποτρέπουν την τριχόπτωση
Οι φράουλες περιέχουν φολικό οξύ, ελλαγικό οξύ και βιταμίνες Β5 και Β6. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία με τη σειρά τους αποτρέπουν το αδυνάτισμα της τρίχας και εν τέλει την τριχόπτωση. Ακόμα, τα μεταλλικά στοιχεία που συναντώνται στη φράουλα, όπως είναι το μαγνήσιο και ο χαλκός εμποδίζουν την εμφάνιση πιτυρίδας και την ανάπτυξη μυκήτων.