Τα “στάδια”…του μπουφέ

Προσκαλούμε φίλους στο σπίτι και αποφασίζουμε να κάνουμε μπουφέ, που ομολογουμένως είναι μια λύση πολλές φορές προτιμότερη από το καθιστό τραπέζι, διότι απλουστεύει το ρόλο της οικοδέσποινας και τον περιορίζει στο να φροντίζει τις λεπτομέρειες. Επίσης μπορεί τα άτομα που καλέσαμε να είναι πολλά και να είναι αδύνατο να καθίσουν όλοι στο τραπέζι. Τότε ενδείκνυται να κάνουμε ένα ωραίο μπουφέ με διάφορα εδέσματα ανάλογα και την περίσταση της πρόσκλησης.

Ποια είναι όμως τα στάδια προετοιμασίας ενός μπουφέ; Ας τα δούμε..

Πρώτο στάδιο: Προετοιμασία του χώρου

Αν η τραπεζαρία μας διαθέτει το έπιπλο του μπουφέ, τότε όλα καλά. Επειδή όμως είμαι σίγουρη ότι σε πολλά σπίτια απουσιάζει το έπιπλο αυτό, πρέπει να δούμε τι θα το αντικαταστήσει. Η πρώτη και προφανέστερη σκέψη είναι να χρησιμοποιήσουμε το τραπέζι μας, τοποθετημένο κάπως στην άκρη. Διαφορετικά και αν ο χώρος μας το επιτρέπει, θα μεταφέρουμε στο χώρο που θα καθίσουν οι καλεσμένοι μας ένα άλλο βοηθητικό τραπέζι.

Ελλαδα-Γιορτη-Γευσεις_20140511_0675

Δεύτερο στάδιο: Προετοιμασία τραπεζιού

Πρώτη κίνηση είναι, πριν στρώσουμε το ωραίο μας τραπεζομάντηλο, να τοποθετήσουμε το προστατευτικό τραπεζομάντηλο για να αποφύγουμε οποιαδήποτε ζημιά στο τραπέζι. Κατόπιν ετοιμάζουμε τον μπουφέ.
Στην άκρη θα τοποθετηθούν τα πιάτα, τα πιρούνια (μαχαίρια δεν είναι απαραίτητα, αφού δεν πρέπει να υπάρχουν φαγητά που τα χρειάζονται), χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια οι πιατέλες με τα φαγητά με τη σειρά που θα ερχόντουσαν στο καθιστό τραπέζι. Πρώτα δηλαδή τοποθετούμε τις σαλάτες, μετά τα ορεκτικά, τα συνοδευτικά και τέλος τα κυρίως.

Τα ποτήρια και τα ποτά θα τα βάλουμε σε ένα άλλο σημείο, όπως και τα γλυκά, που πρέπει να τοποθετηθούν σε μια άκρη του μπουφέ μαζί με ό,τι τα συνοδεύει, πιατάκια, χαρτοπετσέτες, πιρουνάκια κλπ.

dessert-kids-party-720x480

Τρίτο στάδιο: Δημιουργία μενού

Το ερώτημα τι φαγητά θα προσφέρουμε στο μπουφέ, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Καταρχήν, τι είδους περίσταση είναι αυτή για την οποία μαζευτήκαμε; Αν, για παράδειγμα, είναι Χριστούγεννα, οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχουν εορταστικά χριστουγεννιάτικα πιάτα. Μετά θα λάβουμε υπόψη μας τους καλεσμένους μας, τον αριθμό τους, την ηλικία τους, τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους.

Πάντως ένας γενικός κανόνας είναι να υπάρχουν τουλάχιστον μια-δυο σαλάτες (π.χ. σαλάτα εποχής και πατατοσαλάτα), δυο ορεκτικά (για παράδειγμα τυρόπιτα και ζυμαρικά ωγκρατέν), δυο κυρίως πιάτα (π.χ. ένα χοιρινό ρολό ψητό και μπουκίτσες φιλέτου κοτόπουλου στην κατσαρόλα) και ένα συνοδευτικό (όπως πιλάφι με λαχανικά). Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια υλικά στα διάφορα πιάτα.

Εννοείται επίσης ότι πρέπει να μεριμνήσουμε και για τα αντίστοιχα γλυκά.

λίστα

Τέταρτο στάδιο: Λίστα αγορών και ψώνια

Σύμφωνα με το μενού καταρτίζουμε και τη λίστα με όλα όσα θα χρειαστεί να αγοράσουμε. Φροντίζουμε να κάνουμε αρκετές μέρες νωρίτερα τα ψώνια μας, για να αποφύγουμε το άγχος της τελευταίας στιγμής. Αφήνουμε για την προηγούμενη μέρα ή ακόμα και για την ίδια μόνο τα πολύ ευπαθή υλικά, όπως τα αλλαντικά, το γάλα, το ψάρι και τα θαλασσινά και ο μπουφές μας είναι έτοιμος!

 

You May Also Like