Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαβάσει αρκετές έρευνες αναφορικά με τα ευεργετικά αποτελέσματα της νηστείας για τον άνθρωπο. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι κάποιος που επιθυμεί να τηρήσει την παράδοση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, όσον αφορά στο τι επιλέγει να βάζει στο πιάτο του.
Κανονικά θα πρέπει κάποιος ακόμα και στην περίοδο της νηστείας να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται στους σωστούς συνδυασμούς και σε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, όπως οι παρακάτω.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Κατά τη διάρκεια της νηστείας είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τροφές που είναι «πλούσιες» σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Το άγριο ρύζι, το τόφου, τα φασόλια σόγιας, οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, το λινέλαιο, το σπανάκι, το αβοκάντο και τα νηστίσιμα θαλασσινά όπως τα καλαμάρια, το χταπόδι και η σουπιά, είναι ιδανικά για να μας προσφέρουν τα απαραίτητα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Πρωτεΐνες
Φυσικά, κατά τη διάρκεια της νηστείας πρέπει, επίσης, να γίνεται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Ευτυχώς, υπάρχουν φυσικές πηγές πρωτεΐνης οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως πολλά θαλασσινά (γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι, σουπιά), οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σουσάμι (και το ταχίνι) και πιάτα όπως φακές με ρύζι.
Ασβέστιο
Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα προκειμένου να παίρνουμε το ασβέστιο που χρειαζόμαστε. Ασβέστιο μπορούμε να πάρουμε και από τα λευκά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αποξηραμένα σύκα, τα φασόλια σόγιας, το χταπόδι, το σουσάμι -και τα προϊόντα του όπως το ταχίνι και ο χαλβάς και τα πορτοκάλια.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι επίσης απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και μπορούμε να τον βρούμε σε μεγάλες ποσότητες σε πολλά τρόφιμα. Κάποια από αυτά είναι τα αποξηραμένα βερίκοκα, ο πασατέμπος, ο ηλιόσπορος, το σουσάμι, η σοκολάτα, η λιαστή ντομάτα, το χταπόδι και φυσικά τα όσπρια και συγκεκριμένα οι φακές.