Γιατί η μαγειρική είναι ένα τέλειο χόμπυ;

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σε πολλούς δεν αρέσει να μαγειρεύουν καθώς το βιώνουν σαν υποχρέωση… Πρέπει να μαγειρέψουν για να τραφούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Έτσι, μοιάζει με καταναγκαστικό έργο, με κάτι που μας τρώει πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε διαφορετικά.

Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο είναι να σταματήσουμε να το βλέπουμε σαν υποχρέωση και ν’ αρχίσουμε να το βλέπουμε σαν ευχάριστο και δημιουργικό hobby με πολλά οφέλη. Χρειάζεται απλώς να αλλάξουμε οπτική γωνία!

Το ξέρω φίλοι μου και κυρίως φίλες μου… Δεν είναι εύκολο… Και εγώ που σας γράφω αυτή τη στιγμή δυσκολεύομαι πολύ να ευχαριστηθώ τις ώρες που περνάω στην κουζίνα μαγειρεύοντας. Συνήθως βιάζομαι και μαγειρεύω με το ζόρι, αν όχι καθόλου!

Ίσως και γι’ αυτό προσπαθώ να το δω από άλλη οπτική, μήπως και καταφέρω να αλλάξω τη στάση μου απέναντι στη μαγειρική!

1. Η μαγειρική είναι περιπέτεια

Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει άλλο να ξεκινάτε να μαγειρέψετε και άλλο να φτιάχνετε τελικά! Είτε γιατί στην πορεία σας ήρθε έμπνευση, είτε γιατί σας έλειπαν υλικά και έπρεπε να αυτοσχεδιάσετε, είτε γιατί απλά δεν πήγαν όλα όπως υπολογίζατε σε ποσότητα, γεύση, εμφάνιση, υφή!!! Όπως και να έγινε ζήσατε μια περιπέτεια!

Μιλούσα με μια φίλη πρόσφατα και μου έλεγε ότι πολύ συχνά παρεκκλίνει των αρχικών της σχεδίων, όταν μαγειρεύει, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Πολλές φορές λοιπόν χρειάζεται να ρισκάρουμε, να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε νέους συνδυασμούς και μπορεί να προκύψει ένα γευστικό αριστούργημα.

2. Η μαγειρική είναι διασκέδαση

Θυμάμαι να περνάω ευχάριστα το χρόνο μου στην κουζίνα μαγειρεύοντας σε δύο περιπτώσεις: όταν θέλω να δοκιμάσω μία συνταγή για να την ανεβάσω εδώ στο blog και όταν δεν με πιέζει ο χρόνος… Και θα εξηγήσω.

Είναι ωραίο (και δημιουργικό όπως θα αναφέρω ξεχωριστά παρακάτω) να φτιάχνεις κάτι που μοιράζεσαι με άλλους, ακόμα κι αν είναι μέσω του διαδικτύου. Πολύ περισσότερο βέβαια όταν το αποτέλεσμα θα το απολαύσεις στο τραπέζι με τους δικούς σου ανθρώπους! Είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό να μαγειρεύεις μαζί με άλλους, με φίλους ή με τα παιδιά. Αν καταφέρεις να αφήσεις στην άκρη το μακελειό που θα γίνει στην κουζίνα, τότε πραγματικά μπορεί να διασκεδάσεις!

Χαρούμενη με τη μαγειρική ήμουν την περίοδο της καραντίνας. Ίσως επειδή υπήρχε μία «διαστολή» του χρόνου… Έβαζα ραδιοφωνικό θέατρο σε ένα μικρό ηχείο και μαγείρευα με τις ώρες…

3. Η μαγειρική μπορεί να μας χαλαρώσει

Πώς;;; Όπως μόλις ανέφερα είναι ένα τρόπος. Αν καταφέρετε να μαγειρεύτε ακούγοντας το αγαπημένο σας podcast, μουσική ή ακόμα και παρακολουθώντας κάποια συνταγή την οποία επιτόπου δοκιμάζετε, θα δείτε ότι αποβάλλετε όλο το στρες της ημέρας.

Άλλοι έχουν παρατηρήσει ότι αυτό που τους χαλαρώνει στη διαδικασία της μαγειρικής είναι οι κινήσεις… Να ψιλοκόβουν, να ανακατεύουν, να ζυμώνουν… Δεν έχουν άδικο!

4. Η μαγειρική είναι δημιουργία

Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Πειραματισμοί, νέα υλικά, συνδυασμοί γεύσεων, γνωριμία με κουζίνες άλλων χωρών, επιστροφή στην παράδοση! Οι επιλογές είναι ατελείωτες και η δημιουργικότητά σας μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα αν αφεθείτε στη μαγεία της μαγειρικής!

Κάπου εδώ, κι ενώ αρχικά είχα σκεφτεί αυτούς τους 4 βασικούς λόγους που ήδη ανέπτυξα, έχω αρχίσει να σκέφτομαι κι άλλους, για την ακρίβεια μια μακροσκελή λίστα! Θα μπορούσα τελικά να γράψω δεκάδες λόγους για να μαγειρέψει κάποιος! Ποιος, εγώ;;; Που κάθε μέρα σκέφτομαι τι φάμε πάλι και με πιάνει πονοκέφαλος!

Ας δούμε λοιπόν τι άλλο μπορούμε να πούμε…

Η μαγειρική φέρνει πιο κοντά την οικογένεια και τους φίλους, βελτιώνει την υγεία μας, καθώς επιλέγουμε ποιοτικά και φρέσκα υλικά, είναι πιο οικονομική για τις τσέπες από το να τρώμε συνέχεια έξω, είναι πιο ασφαλής σχετικά με αλλεργίες ή άλλες πιθανές ασθένειες, μας μαθαίνει δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και ποσοτήτων, μας κάνει ανεξάρτητους, καθώς μαθαίνουμε να φτιάχνουμε τα πάντα.

Είμαι σίγουρη ότι συμφωνείτε… κορίτσια… Άντε μαζευτείτε να συνεννοηθούμε τώρα μεταξύ μας πως θα πείσουμε τους συντρόφους μας για όλα τα παραπάνω!!!

You May Also Like