Γίνε master… chef στη μακαρονάδα

Τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα (άντε και με τόνο) είναι από τα πρώτα πράγματα που μάθαμε σχεδόν όλοι να μαγειρεύουμε και όσο περνάνε εξελίσσουμε το ταλέντο μας. Δε τα βαριόμαστε ποτέ και αποτελούν πάντα μια από τις πρώτες επιλογές φαγητού στο σπίτι.

Ακόμα θεωρώ πως σχεδόν όλες όσες διαβάζετε το άρθρο λίγο πολύ μαγειρεύετε. Άλλη θα κάνει τέλειες πατάτες τηγανητές, άλλη θα  αναπαράγει την συνταγή της γιαγιάς του για γεμιστά ή χοιρινό πρασοσέλινο, κάποια άλλη θα είναι πολύ καλή ψήστρια , ενώ κάποια άλλη θα είναι η Βέφα του σπιτιού.

Όμως όσο εύκολο και αν φαίνεται να φτιάξεις μακαρόνια, υπάρχουν και κάποια μυστικά που θα «απογειώσουν» το πιάτο σου, δίνοντας σου επάξια τον τίτλο του «Master Chef»…στη μακαρονάδα..

Ας τα μάθουμε…

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας: Δεν χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ζυμαρικών μόνο για να τα εμποδίσει να κολλήσουν μεταξύ τους, αλλά και για να δώσει γεύση. Για αυτό ποντάρετε σε ένα καλό και αγνό ελαιόλαδο και θα δείτε διαφορά.

92161_640x428

Πες ναι στο κρασί

Αν  μια συνταγή ζυμαρικών περιλαμβάνει και κρασί (π.χ. για το σβήσιμο του σκόρδου στο τηγάνι), χρησιμοποίησε ένα κρασί που είναι τόσο καλό, ώστε θα το απολάμβανες άνετα και στο ποτήρι σου! Μη ξεχνάς άλλωστε ότι η σάλτσα θα πάρει τη γεύση του κρασιού…

Διάλεξε το σωστό είδος ζυμαρικών

Διάλεξε το κατάλληλο είδος ζυμαρικών για κάθε σάλτσα – και το αντίστροφο: Κάθε είδος ζυμαρικών, ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το πάχος του, ταιριάζει σε διαφορετικές συνταγές και διαφορετικές σάλτσες.

maxresdefault

Κράτα το νερό

Πρόσθεσε στη σάλτσα σου λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά: Αυτό το πολύτιμο υλικό, που συχνά καταλήγει, λανθασμένα, στο νεροχύτη της κουζίνας, είναι πλούσιο σε άμυλο και αλάτι, με αποτέλεσμα να δίνει γεύση στη σάλτσα και ταυτόχρονα να τη βοηθάει να δέσει. Κράτησε λοιπόν ένα φλιτζάνι από το νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια σου και χρησιμοποίησέ το.

Αφαίρεσε 1-2 λεπτά από το χρόνο βρασμού που αναγράφει η συσκευασία

Είναι το μυστικό για να τα κάνεις al dente, δηλαδή να «κρατάνε» όταν τα δαγκώνεις. Κι αυτό γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να βράζουν ακόμα και αφού η κατσαρόλα τους αποσυρθεί από το μάτι της κουζίνας.

Πρόσθεσε στο νερό γενναιόδωρες ποσότητες αλατιού

Υπολόγισε 7 γραμμ. αλάτι ανά λίτρο νερού. Ο πλούτος του σε αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας για μια νόστιμη μακαρονάδα.

seasoned-pasta-salad

Όσο πιο μεγάλη η κατσαρόλα, τόσο το καλύτερο

Τα ζυμαρικά έχουν μια… ιδιοτροπία: θέλουν άφθονο νερό και άφθονο χώρο στην κατσαρόλα για να κολυμπούν (και να φουσκώσουν) άνετα την ώρα που βράζουν.

Στράγγισε τα ζυμαρικά σου… αλλά όχι εντελώς

Μπορείς να στραγγίσεις τα ζυμαρικά σου αρκετά ώστε να απομακρύνεις τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού, αλλά άφησε ελάχιστο νεράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Διαφορετικά καθώς τα ζυμαρικά θα αρχίσουν να κρυώνουν, το άμυλο θα αρχίσει με τη σειρά του να σκληραίνει με κίνδυνο τα μακαρόνια να κολλήσουν μεταξύ τους.

da38d508-e52d-4fb1-8754-8365821b591b

Το βράσιμο των ζυμαρικών πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα της προετοιμασίας ενός γεύματος

Για τον παραπάνω λόγο, τα ζυμαρικά πρέπει να σερβίρονται ζεστά: για την ακρίβεια, μόλις βγουν από την κατσαρόλα. Ξεκίνησε λοιπόν ετοιμάζοντας τη σαλάτα, τη σάλτσα και οτιδήποτε άλλο περιλαμβάνει ένα γεύμα, αφήνοντας για το τέλος το βράσιμο των ζυμαρικών.

Μη ξεχνάς ότι κάθε φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι με αγαπημένα πρόσωπα

Ακόμα και αν δεν έχεις στη διάθεσή σου όλα τα υλικά και όλο το χρόνο που θα ήθελες για να ετοιμάσεις την τέλεια μακαρονάδα, το μυστικό για να απογειώσεις τη γεύση της είναι να την απολαύσεις με παρέα.

Καλή επιτυχία!

You May Also Like