Η τέλεια τηγανητή πατάτα θέλει τον τρόπο της!

Ξεροψημένες ή χοντροκομμένες, τραγανές και νόστιμες, με το χαρακτηριστικό χρυσοκίτρινο χρώμα τους και την έντονη μυρωδιά τους, οι τηγανιτές πατάτες είναι η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά: είναι οικονομικές, μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα φαγητά (αν χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό) και είναι πεντανόστιμες και λατρεμένες.

Οι τηγανιτές πατάτες μπορεί να θεωρούνται από τα πιο γρήγορα- πρόχειρα φαγητά, όμως η σωστή προετοιμασία τους χρειάζεται προσοχή στις λεπτομέρειες και μικρές τεχνικές που θα κάνουν την παραδοσιακή σπιτική συνταγή της γιαγιάς να φαντάζει παιχνιδάκι.

Και ποιες είναι αυτές οι τεχνικές; Ας τις μάθουμε..

Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο

Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου.

Κόψε τις σε ισομεγέθεις φέτες/λωρίδες

Έτσι, θα τηγανιστούν ομοιόμορφα. Ιδανικά, να μην είναι ούτε υπερβολικά λεπτές ούτε πολύ χοντροκομμένες. Ένα καλό πάχος είναι τουλάχιστον 3 χιλιοστά.

akis-petretzikis-patates-tiganites

Δοκίμασε το προβράσιμο, αν έχεις χρόνο

Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το άμυλο στο εσωτερικό τους ώστε, όταν τις ρίξεις αργότερα σε καυτό λάδι, να εκραγεί και να μεταμορφωθεί σε ένα τραγανό περίβλημα. Μην τις αφήσεις όμως να βράσουν μέχρι να λιώσουν, γιατί θα πετύχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Στράγγισέ τις καλά

Μετά το προβράσιμο, άφησέ τις να αποβάλουν την υγρασία τους απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Ρίξε τις σε καυτό τηγάνι

Ή, ακόμα καλύτερα, σε βαθιά κατσαρόλα ή ηλεκτρική φριτέζα, ώστε να τηγανιστούν γρήγορα, ομοιόμορφα και με το ελάχιστο ανακάτεμα. Αρκεί να τις ανακατέψεις μια φορά.

28692165_shutterstock_319416686.limghandler

Δοκίμασε το διπλό τηγάνισμα

Αντί να τις προβράσεις, μπορείς να τις τηγανίσεις σε δύο φάσεις, σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Στο πρώτο στάδιο τις τηγανίζεις σε μέτρια φωτιά (γύρω στους 150 βαθμούς Κελσίου), προτού δηλαδή το λάδι αρχίσει να κοχλάζει, για να ψηθούν καλά στο εσωτερικό αλλά όχι να ροδίσουν. Αμέσως μετά, ή μερικές ώρες αργότερα (αφού τις στραγγίσεις σε χαρτί κουζίνας) τις τηγανίζεις σε δυνατή φωτιά, δηλαδή σε λάδι που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Όσο για το λάδι που θα χρησιμοποιήσεις; Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για να πετύχεις αυτό που θες όσο και για την υγεία μας!

Καλή επιτυχία!

You May Also Like