Μπισκότα βουτύρου για διακόσμηση με ζαχαρόπαστα ή Royal Icing

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τα τελευταία 6 χρόνια περίπου χρησιμοποιώ μία πανεύκολη και συνάμα μαγική συνταγή για μπισκότα βουτύρου που είναι τα ιδανικά για διακόσμηση με ζαχαρόπαστα (δες σπιτική συνταγή εδώ) ή λευκό γλάσο (αυγόγλασο ή royal icing).

Ξεκίνησα δειλά-δειλά, με αφορμή τα πρώτα γενέθλια του γιου μου, να δοκιμάζω συνταγές για κέικ και μπισκότα, με σκοπό να τα στολίζω και να κερνάμε φίλους και συγγενείς. Στο διαδίκτυο βρίσκουμε αμέτρητες ιδέες και tutorials, βίντεο και φωτογραφίες και με τον καιρό έχω καταλήξει στις συνταγές που προτιμώ και για τις οποίες έχω λάβει τις καλύτερες κριτικές! Σιγά σιγά απέκτησα και διάφορα εργαλεία που χρησιμεύουν σε αυτή την όμορφη και δημιουργική διαδικασία της ζαχαροπλαστικής, καθώς και πολλά κουπάτ και καλούπια με σχέδια για μπισκότα.

Ξεκινάμε λοιπόν με τα βασικά, που είναι ταυτόχρονα και μεγάλης σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα!

Συστατικά για μπισκότα βουτύρου

250γρ βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)

200γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

1 αυγό (μεσαίο-μεγάλο) σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γ. αλάτι

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Προαιρετικά: ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή ένα λεμόνι ή δύο μανταρίνια και λίγες σταγόνες από το χυμό τους.

Οδηγίες 

-Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ανακατευτούν (είναι σημαντικό να έχουμε βγάλει νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο για να μαλακώσει)

-Προσθέτουμε το αυγό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα και το χυμό του φρούτου που έχουμε επιλέξει (δίνει ωραίο άρωμα στα μπισκότα) και συνεχίζουμε το χτύπημα.

-Προσθέτουμε το αλεύρι σε δόσεις, σταδιακά, ανακατεύοντας με το μίξερ διαρκώς.

-Η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη μοιράζουμε όπως μας βολεύει και την ανοίγουμε (με πλάστη) επάνω σε μία λαδόκολλα σε πάχος περίπου μισού εκατοστού.

-Κόβουμε με τα κουπάτ τις αρεσκείας μας τα επιθυμητά σχήματα, τα μεταφέρουμε με μία σπάτουλα σε ταψί όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

-Ψήνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους.

-Αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα στολίσουμε (εγώ τα μεταφέρω σε σχάρα).

Ακολουθούν μερικές εικόνες από το θέμα γενεθλίων «Mickey & Minnie» που είχαμε επιλέξει κάποτε:

πριν το ψήσιμο

μετά το ψήσιμο

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και νόστιμο. Εμείς στο σπίτι μας, τρώμε περίπου τα μισά πριν προλάβω να τα στολίσω (!!!), γι’ αυτό έχω επιλέξει αυτές τις δοσολογίες στη συνταγή που θα σας βγάλουν αρκετά μπισκότα (θα γεμίσετε 2 φορές το ταψί σας, δηλαδή για ψήσιμο).

τα μισκότα μας διακοσμημένα με ζαχαρόπαστα

Η τούρτα μας και τα μπισκότα μας, συσκευασμένα κι έτοιμα να τα δωρίσουμε!

Τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι διακοσμημένα με έτοιμη ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα.

Αναμένουμε τα σχόλια και τις δικές σας φωτογραφίες!

It’ s baking time…!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *