Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη ζαχαροπλαστική (1ο μέρος)

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι που θέλετε να εξελιχθείτε στη ζαχαροπλαστική, ειδικά στον τομέα που οι ξένοι ονομάζουν “baking”, είστε στο σωστό blog και βεβαίως στο σωστό άρθρο!

Περίπου μια δεκαετία πριν με έπιασε μια ακατανίκητη μανία να μάθω να φτιάχνω κέικ και μπισκότα, τα οποία ήθελα απαραιτήτως να στολίζω με ζαχαρόπαστα. Ειδικά το αμερικανικού τύπου layer cake, που γίνεται ειδικά γι’ αυτό το σκόπο, το είχα ψάξει πάρα πολύ με συνταγές και πειράματα που άλλοτε είχαν επιτυχία και άλλοτε όχι!

Έπειτα δεν στάθηκα μόνο σ’ αυτό. Άρχισα ν’ αγοράζω σιγά σιγά διάφορα εργαλεία κι εξοπλισμό που θα με βοηθούσε και θα μου έκανε τη ζωή, αλλά και το στόλισμα, πιο εύκολη υπόθεση.

Έφτιαχνα κι έτρωγα λοιπόν! Στη συνέχεια, αγόραζα εργαλεία, έφτιαχνα, έτρωγα και δώριζα! Μετά, κοντινοί φίλοι και συγγενείς μου ζητούσαν birthday cakes, κι έτσι εξελίχθηκα αρκετά και μέσα από τα λάθη μου, απέκτησα εμπειρία, έως και κουράστηκα (και πάχυνα)!

Σε αυτό εδώ το κείμενο συγκεντρώνω 5 από τα πιθανά λάθη που πρέπει να αποφύγετε, αν θέλετε να γλιτώσετε κόπο, χρόνο, χρήμα και δάκρυα, ενώ 5 ακόμη συχνά λάθη θα βρείτε σε επόμενο post (link στο τέλος του άρθρου).

1ο λάθος: Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί

Σκεφτόμουν κι εγώ προ δεκαετίας: “τι μπορεί να πάει λάθος δηλαδή αν τα πετάξω όλα μέσα σε ένα μπολ;” Δεν μπορούσα να καταλάβω το λόγο που οι συνταγές εξηγούν με τη σειρά και αναλυτικά τι με τι ν’ ανακατέψεις και πως… Άσε που θεωρούσα υπερβολή να λερώνω ένα σωρό σκεύη!

Υπάρχει λόγος λοιπόν! Μην προσπεράσετε τις οδηγίες μιας συνταγής που περιγράφει το ανακάτεμα υγρών υλικών μαζί και με συγκεκριμένη σειρά και στερεών σε άλλο μπολ και στο τέλος ανάμειξή τους… Ακολυθούμε τη συνταγή βήμα προς βήμα και αν λέει “ανακατεύουμε για 2 λεπτά” το εννοεί!

2ο λάθος: Μετράτε και ζυγίζετε με το μάτι

Ναι… Αυτό έκανα εγώ την πρώτη φορά που δεν είχα ζυγαριά στην κουζίνα και πρέπει να πέταξα 2-3 κέικ.. Έπειτα αγόρασα ζυγαριά ακριβείας αλλά και ειδικές μεζούρες για μετατροπή σε cups, ml, kg διότι είχα βρει καταπληκτικές αμερικανικές συνταγές με άλλες μονάδες μέτρησης.

Η ζαχαροπλαστική χρειάζεται ακρίβεια. Η μαγειρική παρέχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να πειραματιστείς με υλικά και ποσότητες.

3ο λάθος: Δεν κάνετε σωστή προετοιμασία

Λάδωμα ταψιού, σωστά μεγέθη σκευών, επιφάνειες ψησίματος, προετοιμασία φούρνου, όλα έχουν το ρόλο τους και τη σημασία τους. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι κάποτε πήγα να φτιάξω cup cakes χωρίς να έχω cups… Και δεν πήγε καλά αυτό…

4ο λάθος: Δεν ακολουθείτε τη συνταγή

Κάποτε ξέχασα να βάλω ένα συστατικό στα μπισκότα βουτύρου, που τα έχω φτιάξει πάνω από 100 φορές, νομίζοντας ότι είχα αποστηθίσει τη συνταγή. Φυσικά, πέταξα 2 ταψιά…! Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να κοιτάς μια συνταγή στο κινητό, το οποίο σου κλειδώνει εκεί που ζυμώνεις, ώσπου αρχίζεις τον αυτοσχεδιασμό για να μη γεμίσεις την οθόνη αλεύρι! Ένας ωραίος τρόπος είναι να παρακολουθείς κάποιο βίντεο εφαρμόζοντας παράλληλα τις οδηγίες.

5ο λάθος: Δεν διαβάζετε ολόκληρη τη συνταγή πριν ξεκινήσετε…

Όσοι αμφιβάλλετε γι’ αυτό το λάθος να ξέρετε ότι ξεκίνησα να φτιάξω ένα έδεσμα με ζύμη μια φορά και η ζύμη έπρεπε “να ξεκουραστεί” (ενίοτε θέλουν κι αυτές ξεκούραση) κάμποσες ώρες.. Για να μην αναφέρω πόσες φορές την έχω πατήσει με το βούτυρο και το αυγό που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κι εγώ τα έχω στο ψυγείο.

Αν ταυτιστήκατε μέχρι εδώ, δείτε τα επόμενα 5 συχνά λάθη στον παρακάτω σύνδεσμο, για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα:

Τα 10 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη ζαχαροπλαστική (2ο μέρος)

You May Also Like