‘’Τα στάδια ανάπτυξης’’

Ο Αμερικανός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής  Εrik Erikson , ανέπτυξε τη λεγόμενη ‘’Ψυχοκοινωνική Θεωρία’’. Ειδικότερα, μίλησε αναλυτικά για τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου σε κάθε ηλικία… Από τη γέννηση , μέχρι και την ενήλικη ζωή. Όπως είναι φυσικό, περνάμε στη διάρκεια της ζωής μας ,από μικρά παιδιά , από συγκεκριμένες φάσεις και η κάθε φάση , έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ονομασίες  τους και τα στοιχεία που αντιστοιχούν σε αυτές;;

111

1) Από τη γέννηση έως  12-18 μηνών. Αρχικά ,είμαστε στο στάδιο της εμπιστοσύνης – δυσπιστίας. Εάν υπάρχει υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον , τότε κυριαρχούν αισθήματα εμπιστοσύνης. Αντίθετα , αν δε καλύπτονται οι ανάγκες του παιδιού , τότε υπάρχει φόβος και ανασφάλεια.

2)  12-18 μηνών έως 3 ετών. Αυτονομία-Αμφιβολία. Εδώ , ή θα αισθάνεσαι ανεξάρτητος και θα έχεις τον έλεγχο του εαυτού σου ή  θα υπάρχει έλλειψη ανεξαρτησίας. Αυτό θα καθοριστεί κι από τους γονείς  ,που είτε θα επιτρέπουν στο παιδί να κάνει πράγματα και μόνο του , είτε θα είναι υπερπροστατευτικοί  μαζί του.

3) 3 ετών έως 5-6  ετών. Πρωτοβουλία – Ενοχή. Αν δεν  υπάρχει αρνητική κριτική για τις πρωτοβουλίες , το παιδί θα ανακαλύπτει νέους τρόπους δράσης. Σε αντίθετη περίπτωση , θα νιώθει ενοχές για τις δραστηριότητες που θα  ασχοληθεί.

4) 5-6 ετών έως την εφηβεία. Φιλοπονία -Κατωτερότητα. Σε αυτό το στάδιο , θα είσαι επαρκής με την ενθάρρυνση των γύρω σου αλλιώς , αν σε αποθαρρύνουν , θα αισθάνεσαι κατώτερος και ανίκανος.

5) Εφηβεία. Ταυτότητα- Σύγχυση Ρόλων. Στην εφηβεία , βρίσκοντας την ταυτότητά σου ,το ποιος είσαι , νιώθεις μεγαλύτερη βεβαιότητα. Όμως , αν είσαι σε σύγχυση , τότε θα είσαι και πιο ανασφαλής και αβέβαιος για το μέλλον.

6) Πρώιμη ενήλικη ζωή. Οικειότητα-Απομόνωση. Στο έκτο ψυχοκοινωνικό στάδιο, θα διαμορφώνονται σεξουαλικές και φιλικές σχέσεις .Ωστόσο , στην περίπτωση της απομόνωσης , θα φοβάσαι τις σχέσεις με τους άλλους.

7) Μέση ενήλικη ζωή. Παραγωγικότητα –Στασιμότητα.  Εδώ , ή θα είσαι αφοσιωμένος στις σχέσεις σου και  στα επαγγελματικά , ή δε θα ενδιαφέρεσαι καθόλου για κανέναν από τους δύο αυτούς τομείς.

222

8) ‘Υστερη ενήλικη ζωή. Ακεραιότητα του Εγώ – Απόγνωση . Και τέλος , στο τελευταίο στάδιο του Erikson , o άνθρωπος θα αισθάνεται ευχαριστημένος για όσα έχει καταφέρει στη ζωή του , ή θα είναι  πικραμένος για τις ευκαιρίες που μπορεί να έχασε.

Είναι λοιπόν , πολύ ενδιαφέρον να δεις μέσα από μια απλή θεωρία, μέσα από τα μάτια της ψυχολογίας , τα στάδια που περνάς στη ζωή σου. Και πράγματι , ο Erikson , τα παρουσίασε με ιδιαίτερο τρόπο και άφησε υλικό πολύτιμο , για όλους τους ειδικούς που τα μελετούν . Και πρέπει επίσης , να συγκρατήσουμε , ότι στην ανθρώπινη ανάπτυξη ,παίζουν καθοριστικό ρόλο  και το γύρω περιβάλλον και οι γονείς μας!!!Εσύ θυμάσαι τον εαυτό σου παλιότερα σε κάποιο από τα στάδια αυτά , ή μήπως περνάς κάποιο τώρα;;

 Αγνή Λάμπρου

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *