5 καθημερινές συνήθειες που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Γνωρίζατε ότι το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρωπίνου σώματος; Έχει περίπου 2 τετραγωνικά μέτρα επιφάνεια και βάρος περίπου 4 κιλά!

Επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες, όπως να συγκρατεί και να προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, να δίνει μορφή στο σώμα, να προστατεύει από χημικές περιβαλλοντικές επιδράσεις, να αποτελεί αισθητήριο αφής και θερμοκρασίας, να βοηθάει στη σύνθεση βιταμίνης D και άλλα πολλά!

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε το δέρμα μας για να το διατηρούμε υγιές και νεανικό. Γι’ αυτό εντοπίσαμε τις χειρότερες καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν σε πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι πολύ συχνά κάνουμε κάτι από τα παρακάτω ή και όλα, κι έτσι επιβαρύνουμε την υγεία του δέρματός μας και γερνάμε νωρίτερα.

1. Πηγαίνουμε για ύπνο χωρίς να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ

Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε επιμελείς στην αφαίρεση του μακιγιάζ από το πρόσωπό μας πριν πάμε για ύπνο. Συχνά νιώθουμε κούραση και αποφεύγουμε τον καθαρισμό πριν το ύπνο, ωστόσο αυτή η πρακτική είναι τρομερά επιβλαβής για το δέρμα μας και μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες.

Σίγουρα χρειαζόμαστε ποιοτικά προϊόντα ντεμακιγιάζ, ειδικό σαπούνι για καθαρισμό και ενυδατική κρέμα νύχτας.

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό σχετικά με το μακιγιάζ είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να μοιραζόμαστε τα πινέλα, τα κραγιόν και τα σφουγγαράκια μας με άλλους. Επίσης, επιλέγουμε το μακιγιάζ που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο δέρματός μας.

2. Κάπνισμα

Είναι γνωστές οι καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία γενικότερα. Μπορεί να επηρεάσει και το δέρμα μας προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες, χαλάρωση του δέρματος και αλλαγή του χρώματός του.

3. Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό

Οι λεπτές γραμμές, οι ρυτίδες και η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία καθώς μεγαλώνουμε. Όλοι γνωρίζουμε την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας. Οι ειδικοί προτείνουν χρήση αντιηλιακού και κατά την περίοδο του χειμώνα, στο πρόσωπο, ή ενυδατικής κρέμας ημέρας με δείκτη προστασίας από τον ήλιο.

Γενικά, πρέπει να περιορίζουμε την έκθεση του δέρματός μας στην ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες, το καλοκαίρι, να αποφεύγουμε τις συσκευές τεχνητού μαυρίσματος και να φοράμε γυαλιά ηλίου.

4. Τρίβουμε τα μάτια μας

Όταν αισθανόμαστε υπνηλία ή κούραση, είναι σύνηθες να τρίβουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας. Προφανώς και δεν θα πάθουμε τίποτα αν το κάνουμε περιστασιακά. Όμως, αν συνηθίζουμε να τρίβουμε τα μάτια μας με μανία όποτε νιώθουμε κουρασμένοι από τις οθόνες, τη νυχτερινή οδήγηση, το πολύωρο διάβασμα, τότε μπορεί να προκαλέσουμε πρόωρες ρυτίδες.

5. Κατανάλωση ζάχαρης

Η ζάχαρη βλάπτει. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες στο σώμα και την υγεία μας, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Παράλληλα μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση, γραμμές και σκούρες κηλίδες.

Η γήρανση δεν μπορεί να αποτραπεί και ο κάθε άνθρωπος θα βιώσει διαφορετικά τις αλλαγές στο πρόσωπο και το δέρμα του καθώς περνούν τα χρόνια. Η ισορροπημένη διατροφή, η ενυδάτωση, η χρήση αντιηλιακού λίγη προσοχή στις κακές συνήθειες που αναφέραμε, θα αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση.

You May Also Like