Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Το ψητό κοτόπουλο είναι το πιο βολικό φαγητό. Μεγάλοι και παιδιά το προτιμούν, είναι συχνά η επιλογή του Κυριακάτικου τραπεζιού, όταν μαζεύεται η οικογένεια ή η παρέα. Αποδεκτό κι επιθυμητό και από εκείνους που προσέχουν μην παχύνουν.
Η νοστιμιά και οι πολλοί συνδυασμοί που το συνοδεύουν, αφού μπορεί να συμπεριληφθεί στη σαλάτα, στην πίτσα, να συνδυαστεί με λαχανικά, με ρύζι ή με ζυμαρικά, κάνουν το κοτόπουλο ίσως το πιο δημοφιλές φαγητό ανάμεσα στους μη χορτοφάγους και vegan.
Αν και εύκολο σε γενικές γραμμές, το νόστιμο ψητό κοτόπουλο στο φούρνο έχει κι αυτό τα μυστικά του. Ναι μεν μπορεί να πιστεύει κάποιος ότι πετάς ένα κοτόπουλο σε ένα ταψί το περιχύνεις και με ό, τι βρεις διαθέσιμο και το ψήνεις με πατάτες, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Αν δεν θέλετε να φάτε «παντόφλα» αντί για ζουμερό μπούτι, κι αν θέλετε να φάτε και την επόμενη μέρα ένα κομμάτι στήθος που δεν θα είναι «άνοστο λάστιχο», τότε πρέπει να γνωρίζετε τα μυστικά των Chef για ένα τέλειο ψητό κοτόπουλο.
Πρώτο και κυριότερο μυστικό είναι η ποιότητα του κοτόπουλου. Προτιμήστε βιολογικό ή ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας ενημερώσει για την ποιότητα, τον τρόπο εκτροφής, αν είναι ελευθέρας βοσκής, κλπ.
Το δεύτερο μυστικό είναι ότι ποτέ δεν βάζουμε απευθείας το κοτόπουλο από το ψυγείο στο φούρνο να ψηθεί. Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Έτσι θα γίνει περισσότερο ζουμερό. Μετά από αυτό το βήμα, ακολουθούμε τα βήματα της κάθε συνταγής που έχουμε επιλέξει.
Το τρίτο μυστικό είναι: βούτυρο-ελαιόλαδο-αλάτι-μυρωδικά-λεμόνι!
Αν αλείψετε το κοτόπουλο με βούτυρο, εκτός από χρυσαφένια όψη θα γίνει έξτρα νόστιμο. Σαφώς, πρόκειται για μια απλή πρόταση να δοκιμάσετε καθώς το βούτυρο θα το κάνει και έξτρα παχυντικό. Με πινέλο κουζίνας βάλτε ελαιόλαδο σε όλα τα σημεία του. Υπολογίστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι για κάθε κιλό κοτόπουλου και θα γίνει τραγανό. Γεμίστε το με τα μυρωδικά που σας αρέσουν, βάλτε ένα σκόρδο στην κοιλιά του ή φρέσκο θυμάρι, ή φέτες λεμονιού.
Μυστικό τέταρτο: τα σωστά λαχανικά με τον σωστό τρόπο στο ταψί!
Δεν υπάρχει νοστιμότερο πιάτο από τα λαχανικά στο ταψί που έχουν ψηθεί μαζί με το κοτόπουλο. Καταρχάς επιλέγουμε τα κατάλληλα λαχανικά, ιδανικά εκείνα που αντέχουν τη διάρκεια ψησίματος του κοτόπουλου. Πατάτες σε μεγάλα κομμάτια, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια και καρότα είναι τα πιο συνηθισμένα. Αν έχετε σχάρα ψησίματος, βάζετε τα λαχανικά στο ταψί και το κοτόπουλο στη σχάρα από πάνω τους. Αν δεν έχετε σχάρα, τότε τα λαχανικά γίνονται η πεντανόστιμη σχάρα όπου πάνω τους θα ψηθεί το κοτόπουλο απελευθερώνοντας τους χυμούς του.
Το τελευταίο μυστικό είναι να αφήσουμε να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Για 15 λεπτά αφήνουμε το ψημένο κοτόπουλο, σκεπασμένο να ξεκουραστεί. Με τη θερμοκρασία που έχει αναπτύξει στο φούρνο όσο ψηνόταν θα συνεχίσει να σιγοψήνεται και εκτός φούρνου και θα γίνει τρυφερό, ζουμερό και με τραγανή πέτσα.
Πείτε μας τα δικά σας μυστικά και μοιραστείτε μαζί μας τις αγαπημένες σας συνταγές!