Οι φακές είναι άλλο ένα πεντανόστιμο και υγιεινό φαγητό που είναι ελάχιστα γνωστό εκτός των συνόρων μας.
Πρόκειται για άλλο ένα χαρακτηριστικό Ελληνικό comfort food, που καταναλώνεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου (από το Φθινόπωρο έως την Άνοιξη), εξαιρετικό ως επιλογή για κάθε κρύα μέρα. Ένα φαγητό με χαμηλό κόστος παρασκευής, που αν και τόσο ταπεινό, είναι πολύ νόστιμο και πολύ θρεπτικό; Οι φακές είναι ένα πολύ υγιεινό όσπριο, πλούσιο τόσο σε φυτικές ίνες όσο και σε πρωτεΐνες. Μας δίνουν εύκολα μια αίσθηση πληρότητας, αν και το πιο πιθανό είναι πως κάθε ζητάμε και δεύτερη μερίδα λόγω της υπέροχης γεύσης τους.
Οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία με ένα ζεστό πιάτο φακές στο τραπέζι. Μεταξύ των οσπρίων, οι φακές είναι από τα πλέον δημοφιλή πιάτα, και ίσως η πιο εύκολη και κατάλληλη επιλογή για να βάλουμε τα όσπρια στο τραπέζι των παιδιών.
Όμως στον αντίποδα υπάρχουν και εκείνοι οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά που δε θέλουν ούτε να τις δούνε πόσο μάλλον να τις φάνε… Για αυτή την τελευταία κατηγορία στο σημερινό μας άρθρο θα δούμε μια συνταγή που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο και φέρει την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι.
Μιλάω φυσικά για burger από φακές και εσείς απλά πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τη συνταγή..
Υλικά
- 200 γρ. πράσινες φακές
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- Ζωμό λαχανικών όσο χρειάζεται
- 2-3 φύλλα φασκόμηλο
- Φρυγανιά τριμμένη
- 1 κ.σ. μαϊντανό τριμμένο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ψωμάκια για burger
- Σάλτσα για τα burger
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι
- 4 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι σαφράν
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και τις φακές. Σκεπάζουμε με ζωμό λαχανικών, προσθέτουμε το φασκόμηλο και αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν οι φακές. Αφήνουμε όλο το ζωμό να εξατμιστεί μέχρι να έχουμε ένα μείγμα πηχτό. Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό και τόσο φρυγανιά μέχρι να αποκτήσει υφή που να μπορούμε να πλάσουμε το burger. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα στα ψωμάκια.
Για τη σάλτσα: Λιώνουμε το σαφράν μέσα στο γιαούρτι και ελέγχουμε από αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε με τα παραπάνω burger.