Είναι «εντάξει» να μην είσαι «εντάξει» στις γιορτές…

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Παρά τον τρόπο με τον οποίο η σύγχρονη κουλτούρα επιβάλλει να έχουμε χαρούμενη διάθεση την περίοδο των γιορτών και παρά τη μεγενθυμένη απεικόνιση αυτής της διάθεσης μέσα από το πρίσμα των social media, για πολλούς ανθρώπους δεν παύει να είναι μια δύσκολη περίοδος.

Εκτός από το ότι συνάνθρωποί μας βιώνουν δύσκολες στιγμές και αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να υποφέρουν επιπλέον, καθώς αισθάνονται ότι δεν πρέπει να νιώθουν όπως νιώθουν. Η αποδοχή των συναισθημάτων μας όπως είναι και η κατανόηση του γεγονότος ότι είναι εντάξει να μη συμβαδίζουν όλοι με το χαρούμενο κλίμα των ημερών, είναι το πρώτο βήμα προς την ανακούφιση.

H περίοδος των γιορτών, αυτό το δεκαπενθήμερο Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς, είναι -σύμφωνα με τα τραγούδια, τις ταινίες, τις ευχετήριες κάρτες, τις διαφημίσεις και το όλο marketing- μια περίοδος ευτυχίας και χαράς. Οικογένειες σμίγουν, όλοι ανταλλάσσουν δώρα, τα τραπέζια έχουν άφθονο φαγητό και ποτό…

Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή η κατάσταση δεν ισχύει για πολλούς ανθρώπους. Κάποιοι βιώνουν θλίψη, μοναξιά, απώλεια, άγχος, απομόνωση, οικονομικό στρες, οικογενειακές συγκρούσεις, διάφορες δυσκολίες και πίεση. Και όλα τα προηγούμενα διογκώνονται αυτή την εποχή του χρόνου, καθώς αισθάνονται κάπως «υποχρεωμένοι» να νιώθουν καλά.

Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κι αυτά μέρος της ανθρώπινής μας υπόστασης.

Είναι επίσης λογικό ν’ απογοητευόμαστε όταν διαπιστώνουμε ότι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα προγραμματίζαμε αυτές τις μέρες…

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη «μελαγχολία των Χριστουγέννων»;

Αναλόγως πάντα με το τι βιώνει ο καθένας ξεχωριστά, κάποιες γενικές συμβουλές ίσως βρίσκουν εφαρμογή στις δικές σας ανάγκες:

Προσπαθήστε να βάλετε προτεραιότητες και να θέσετε προσωπικά όρια. Θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες για χαρά και διασκέδαση, εκτός της περιόδου των γιορτών.

Δεν χρειάζεται να επηρεάζεστε από το πως νιώθουν οι γύρω σας, πως περνάνε, που πηγαίνουν και τι κάνουν. Ο καθένας κάνει αυτό που θέλει, το παρουσιάζει όπως θέλει, το μοιράζεται ή δεν το μοιράζεται. Αν αυτό είναι δύσκολο να το επιτύχετε μέσα σε όλο αυτό το επιβαλλόμενο κλίμα χαράς, κάντε ένα διάλειμμα από τα social media, αναζητήστε κάποια δραστηριότητα που σας κάνει να αισθάνεστε καλά και ανθρώπους που σας καταλαβαίνουν.

Κάντε δώρα που μπορείτε να υποστηρίξετε. Η κίνηση και η σκέψη έχει σημασία και όχι η αξία του δώρου.

Προσπαθήστε να ξεκουραστείτε… Συνήθως, επιστρέφοντας από άδεια ή διακοπές πίσω στις εργασίες μας, πολλοί ρωτάνε: «ξεκουράστηκες»; Και κάπου εκεί, ενώ απαντάμε μηχανικά «ναι», διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο δεν ξεκουραστήκαμε, αλλά μάλλον εξαντληθήκαμε. Και αυτό συμβαίνει επειδή προσπαθήσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα χωρούσαν στο διαθέσιμο χρόνο μας.

Καλός ύπνος, ψηφιακή αποτοξίνωση, επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και αποδοχή ότι είναι ok να μην είσαι ok στις γιορτές!

You May Also Like