Γιατί γυμναζόμαστε λιγότερο το καλοκαίρι και πως θα καταρρίψεις όλες τις δικαιολογίες

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Πόσο δύσκολο είναι να γυμνάζεσαι το καλοκαίρι;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εγκαταλείπουν τη σταθερή ρουτίνα γυμναστικής που ακολουθούν, μόλις ξεκινάει το καλοκαίρι. Για να βρέθηκες στο blog και να διαβάζεις αυτό το κείμενο, τότε έχουμε πολλά κοινά! Και ίσως ψάχνεις κι εσύ, όπως κι εγώ, τα κίνητρα για να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι και το καλοκαίρι, γιατί όχι και στις διακοπές; Και μπορούμε να τα καταφέρουμε, είτε προσαρμόζοντας το πρόγραμμα γυμναστικής μας στις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου, είτε βρίσκοντας έξυπνους τρόπους να μην εγκαταλείψουμε.

Καταρχάς, ας δούμε πώς καταλήγουμε από τη ρουτίνα «3 φορές την εβδομάδα γυμναστήριο» για 9 μήνες στο «τίποτα» για 3 μήνες!

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοηθούν. Ο καύσωνας καλά κρατεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα, όποτε δεν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο χώρο, να σέρνουμε τα πόδια μας σαν ζόμπι. Ο βραδινός ύπνος επίσης, δεν είναι και τόσο ποιοτικός με τέτοια ζέστη!

Παγωτά, συχνοί έξοδοι για φαγητό, κοκτέιλ, μπύρες και γενικά η «ενισχυμένη» κοινωνική ζωή μας το καλοκαίρι στέκεται «εχθρός» στην προσπάθεια διατήρησης της φυσικής μας κατάστασης.

Διακοπές και αλλαγές στη ρουτίνα μας ακόμη, είναι παράγοντες που μας κάνουν να εγκαταλείπουμε το σταθερό πρόγραμμα fitness που ακολουθούσαμε το προηγούμενο διάστημα.

Ναι, όλα τα παραπάνω είναι οι δικαιολογίες που έχω καταγράψει να λέω στον εαυτό μου και στους γύρω μου, για να εξηγήσω γιατί σταμάτησα να κάνω yoga, γιατί δεν χορεύω τον Αύγουστο, γιατί μείωσα το περπάτημα. Δύο βασικές φράσεις περιγράφουν αυτή την καλοκαιρινή αντί-fit νοοτροπία: «δεν προλαβαίνω» και «σκάει ο τζίτζικας».

Οι δικαιολογίες αυτές έχουν τη βάση τους βέβαια. Οι υψηλές θερμοκρασίες στο περιβάλλον μεταβάλουν την ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματός μας. Η άσκηση μπορεί να γίνει πιο κουραστική, πιο δύσκολη έως και εξαντλητική. Ωστόσο, έχοντας επίγνωση των κινδύνων και αλλάζοντας κάποια πράγματα στις προπονήσεις μας, το καλοκαίρι μπορεί να γίνει σύμμαχος για καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία.

Νούμερο ένα στη λίστα προσοχής είναι η ενυδάτωση:

Η επιπλέον απώλεια υγρών μέσα από την έντονη εφίδρωση προκαλεί αφυδάτωση και κόπωση. Με πολύ νερό, ηλεκτρολύτες και αποφυγή άθλησης τις μεσημεριανές ώρες έξω και ειδικά στον ήλιο, μπορούμε να διατηρήσουμε τα κατάλληλα επίπεδα ενυδάτωσης που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Οι καλοκαιρινές τροφές επίσης, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να μας βοηθήσουν.

Οι ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, το καλοκαίρι, είναι απεριόριστες:

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Συμφωνώ ότι μπορεί να χρειαζόμαστε ένα διάλλειμα από την αίθουσα του γυμναστηρίου. Υπάρχουν όμως τόσες πολλές εναλλακτικές επιλογές για άθληση έξω! Κολύμπι, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία, τρέξιμο, ποδήλατο, yoga στη φύση, beach volley, τένις, ρακέτες.

Ευκαιρία για παραγωγή άφθονης βιταμίνης D:

Ή αλλιώς «η βιταμίνη του ήλιου», παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και ωφελεί την καρδιαγγειακή μας υγεία.

Άθληση νωρίς το πρωί:

Δεν είμαι πρωινός τύπος, όμως οφείλω να το βάλω στη λίστα των κινήτρων / εναλλακτικών! Τα καλοκαιρινά πρωινά είναι πιο δροσερά και πολλοί προτιμούν να κάνουν τότε τη γυμναστική τους και να ξεκινήσουν τη μέρα τους γεμάτοι ενέργεια. Πολλές φορές, φεύγοντας για την εργασία μου νωρίς το πρωί, εκτός από δρομείς, βλέπω και κολυμβητές στη θάλασσα και τους ζηλεύω!

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η συνέπεια και η επιμονή:

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να παραλείψετε μια προπόνηση, να προτιμήσετε να βγείτε για ποτό και άλλα πολλά. Θα συμβούν αυτά και είναι μέσα στο πρόγραμμα! Κανένας δεν είπε να μην απολαύσουμε τις διακοπές μας και τον ελεύθερο χρόνο μας. Πάντα υπάρχουν τρόποι να συνδυάσουμε όμως και άσκηση, ακόμα και με τη μορφή ενός ομαδικού παιχνιδιού. Δεν χρειάζονται ενοχές. Μόνο απλές και διαχειρίσιμες υγιεινές συνήθειες!

Αν έπεισα κάποιον από εσάς, αναμένω μήνυμα!

Καλή προπόνηση!

You May Also Like