Μία βόλτα κι ένα ντους μπορούν να λύσουν πολλά από τα προβλήματά μας

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ξεμείνατε από ιδέες; Έχετε πραγματικά την ανάγκη μιας “ένεσης” δημιουργικότητας και έμπνευσης; Προβλήματα γυρίζουν αδιάκοπα στο μυαλό σας και δεν μπορείτε να βρείτε ή να επιλέξετε τις λύσεις;

Υπάρχουν δύο δραστηριότητες που, εγγυημένα, θα σας βοηθήσουν να παραγάγετε τις καλύτερες ιδέες σας, ακόμη κι αν νομίζετε ότι στερέψατε!

Ένα ντους και μία βόλτα! Τόσο απλά…!

Ο Φρίντριχ Νίτσε έγραψε στο βιβλίο του “Το Λυκόφως των Ειδώλων (Twilight of the Idols)”:

“all truly great thoughts are conceived while walking –  όλες οι αληθινά μεγαλειώδεις σκέψεις συλλαμβάνονται ενώ περπατάμε”

Είναι νομίζω γεγονός ότι η ήπια σωματική κίνηση μπορεί να διεγείρει το μυαλό και να προωθήσει τη δημιουργική σκέψη. Ο Νίτσε ήταν γνωστός για την προτίμησή του στο περπάτημα και πίστευε ότι ο ρυθμός του βαδίσματος μπορεί ν’ απελευθερώσει το μυαλό από περισπασμούς επιτρέποντας το βαθύτερο στοχασμό και προβληματισμό.

Στη δική μας πεζή και πολύβουη καθημερινότητα, με τη ρουτίνα να σκουριάζει τα εγκεφαλικά μας κύτταρα (συμβάλουν και τα social media σε αυτό), το περπάτημα προσφέρει μια διέξοδο, μια αλλαγή σκηνικού, ένα διάλειμμα. Εγώ θα το ονόμαζα και “πολυτέλεια” ίσως για όποιον καταφέρνει να βγει μια βόλτα και να αποσυνδεθεί για λίγο από όλους και όλα.

Κάπως έτσι, νέες προοπτικές ανοίγονται και νέες ιδέες κατεβαίνουν! Και όχι από τον ουρανό… Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και της οξυγόνωσης του εγκεφάλου, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια. Ακόμη, το περπάτημα μπορεί να γίνει μία δραστηριότητα διαλογιστική και ηρεμιστική, με αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους και την προώθηση περισσότερο θετικών σκέψεων.

Το ντους που κολλάει σε όλα αυτά, θ’ αναρωτιέστε…

Το άφησα τελευταίο, έτσι για να κρατήσω την αγωνία σας να μάθετε! Αν και μπορείτε να το ανακαλύψετε μόνοι σας, μπαίνοντας για ντους!

Ο ήχος του τρεχούμενου νερού στο ντους μπορεί να δημιουργήσει ένα είδος λευκού θορύβου που αποκλείει άλλους ήχους και περισπασμούς από τον έξω κόσμο. Και μια τέτοια ευκαιρία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους ζουν σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Οι λευκοί θόρυβοι εξισορροπούν το περιβάλλον γύρω μας δημιουργώντας μία πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα βοηθώντας μας να ηρεμήσουμε μετά από μια έντονη μέρα. Ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση επιτρέποντας είτε την ευκολότερη επίλυση προβλημάτων είτε απλώς την απόλαυση λίγων στιγμών γαλήνης και μοναξιάς.

Έπειτα, η αίσθηση του νερού στο σώμα μας μπορεί να είναι καταπραϋντική και να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε. Και όταν είμαστε απαλλαγμένοι από στρες, μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά και δημιουργικά.

Το ντους είναι μαγικό φίλες και φίλοι, για έναν ακόμη λόγο… Δεν μπορούμε να έχουμε μαζί μας το κινητό, κι έτσι είναι σίγουρη η αποσύνδεσή μας και από τον έξω κόσμο αλλά και από τον “διαδικτυακό”.

Συμπέρασμα;

Μία βόλτα και ένα ντους την ημέρα, το στρες και τα προβλήματα κάνουν πέρα, ενώ γίνονται ισχυρά εργαλεία για έμπνευση κι ευκαιρίες για ενδοσκόπηση και δημιουργικό προβληματισμό.

You May Also Like