Το καλοκαίρι μπαίνει σιγά σιγά και οι επικείμενες ζέστες απαιτούν έξτρα μέτρα αντιμετώπισης, τόσο για εσάς όσο και για τα πιτσιρίκια σας. Πάρτε επομένως καλούπια για γρανίτες, προμηθευτείτε φρέσκα φρούτα και αρχίστε να φτιάχνετε υγιεινές λιχουδιές με ελάχιστες θερμίδες για να μην τους λείψουν ούτε λεπτό, παγωτά και άλλα αμαρτωλά ζαχαρώδη…
Και αν ακόμα ψάχνετε με ποιο τρόπο θα φτιάξετε handmade γρανίτες με γεύση και νοστιμιά οι πέντε συνταγές που ακολουθούν θα σας ενθουσιάσουν!
Γρανίτα με καρπούζι, φράουλα και δυόσμος
Υλικά
- 4 φλιτζάνια καρπούζι χωρίς σπόρια
- 12 φύλλα φρέσκου δυόσμου
- 10 μεγάλες φράουλες, οι 4 ολόκληρες κι οι υπόλοιπες σε μπουκίτσες.
Εκτέλεση
Βάλτε το καρπούζι, τον δυόσμο και τις ολόκληρες φράουλες στο μπλέντερ μέχρι το μίγμα να γίνει πηχτό και απαλό. Στα καλούπια, ρίξτε λίγες μπουκίτσες φράουλας, γεμίστε με μίγμα μέχρι τη μέση, βάλτε ακόμη μία στρώση φράουλες και γεμίστε ως επάνω. Μπήξτε τα ξυλάκια στη μέση και βάλτε στην κατάψυξη για, τουλάχιστον, 3 ώρες.
Γρανίτα με γιαούρτι και μαρμελάδα
Υλικά
- 2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι ή γιαούρτι με βανίλια, με χαμηλά λιπαρά
- ½ φλιτζάνι μαρμελάδα φράουλα ή κάποια άλλη της αρεσκείας σας
- 2-3 μπισκότα βρώμης.
Εκτέλεση
Βάλτε τα μπισκότα σε μια κλειστή σακούλα φαγητού και σπάστε τα σε τρίμματα. Γεμίστε το ⅓ των καλουπιών με γιαούρτι. Ρίξτε μέσα λίγο μπισκότο και 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα, ξαναβάλτε γιαούρτι, ακόμη μία στρώση μπισκότο-μαρμελάδα και τελειώστε το γέμισμα με γιαούρτι. Βάλτε τα ξυλάκια στην κατάψυξη και την επομένη, πρωί-πρωί, απολαύστε τη δροσιά τους.
Γρανίτα με ροδάκινο και τζίντζερ
Υλικά
- 2 ώριμα ροδάκινα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- λίγο φρέσκο τζίντζερ
- ½ κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα στέβιας
- ½ φλιτζάνι νερό.
Εκτέλεση
Σε μεσαίας έντασης φωτιά, βάλτε το τζίντζερ, το νερό και τη στέβια και μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, χαμηλώστε κι αφήστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει και ρίξτε το στο μπλέντερ μαζι με το ροδάκινο αφαιρώντας τις φέτες του τζίντζερ. Ανακατέψτε μέχρι το μίγμα να γίνει πηχτό και απαλό, γεμίστε τα καλούπια, τοποθετήστε τα ξυλάκια και αφήστε να παγώσει καλά πριν το σερβίρετε.
Γρανίτα φράουλα και μπανάνα
- 2 μπανάνες
- 300 γρ. Φράουλες
- 8 φρέσκα φύλλα μέντας
- 100ml νερό, γλυκαντικό κατά βούληση
Εκτέλεση
Πολτοποιήστε τα υλικά μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
Βάλτε το μείγμα σε ειδικές θήκες για γρανίτες ή μικρά γυάλινα ποτηράκια. Τοποθετήστε τα ξυλάκια και σταθεροποιήστε τα πιάνοντας κάθε ξυλάκι με ένα μανταλάκι, το οποίο θα στερεώσετε στην άκρη του ποτηριού. Βάλτε στην κατάψυξη για μερικές ώρες. Μόλις σταθεροποιηθούν, οι γρανίτες σας είναι έτοιμες!
Εάν έχετε χρησιμοποιήσει γυάλινα ποτηράκια, βουτήξτε τα σε χλιαρό νερό για να τα ξεφορμάρετε. Προσέχετε το νερό να μην είναι υπερβολικά ζεστό, γιατί μπορεί να σπάσει το γυαλί. Και να θυμάστε: αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή ως βάση για να πειραματιστείτε με διάφορους συνδυασμούς φρούτων και γεύσεων!
Γρανίτα με βασιλικό και lime
Υλικά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- ¾ της κούπας φρέσκο χυμό λάιμ
- 20 φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Κάντε ένα απλό σιρόπι, φέρνοντας τη ζάχαρη και το νερό σε σημείο βρασμού σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε τα να βράσουν για ένα λεπτό και βγάλτε τα από τη φωτιά.
Αναμείξτε το σιρόπι, το χυμό λάιμ και βασιλικό σε ένα μπλέντερ, έτσι ώστε να γίνουν σαν πουρές. Ρίξτε το μίγμα σε ένα δοχείο και καλύψτε το. Βάλτε το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς, για περίπου 2 ώρες. Βγάλτε το ανακατέψτε καλά και ξαναβάλτε το για άλλες 2 ώρες.
Ανακατέψτε μία ακόμα φορά και σερβίρετε.