Οι βασικοί κανόνες του ριζότο. Ήρθε η ώρα να τους μάθεις!

Γρήγορο, κρεμώδες και γευστικό, το ριζότο είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα στον κόσμο. Ταιριάζει σε όλες τις εποχές και είναι εξαιρετικά απολαυστικό και θρεπτικό. Πόσο εύκολο είναι όμως, να το ετοιμάσετε;

Το ριζότο δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να ετοιμαστεί, 20 λεπτά είναι αρκετά. Ταιριάζει με πολλά υλικά και το σημαντικό είναι, ότι μας προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες «αυτοσχεδιασμού». Δεν είναι ανάγκη να εφαρμόζουμε πάντα πιστά κάποια συνταγή, μπορούμε να εμπνευστούμε μόνοι μας και να προσθέσουμε υλικά της αρεσκείας μας.

Πιάτο με ιταλική φινέτσα και λεπτή γεύση, το ριζότο μπορεί να προστεθεί στην καθημερινή μας διατροφή. Εφαρμόστε μόνο μερικούς χρήσιμους κανόνες προκειμένου να αποφύγετε τα λάθη και φτιάξτε το πιο τέλειο ριζότο που έχετε φάει ποτέ!

Προσπαθούμε να φτιάξουμε ριζότο με το λάθος ρύζι

Άλλο το ριζότο, άλλο το πιλάφι, άλλο το κριθαράκι και άλλο το σιτάρι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να φτιάξεις ριζότο αν δεν έχεις το κατάλληλο ρύζι. Ούτε με jasmine, ούτε με basmati, ούτε με μαύρο ρύζι μπορείς να το ετοιμάσεις! Χρειάζεσαι πάντα τον σωστό τύπο, που θα χυλώσει εξωτερικά και θα παραμείνει τραγανό στο εσωτερικό του. Τα πιο διαδεδομένα για αυτή τη χρήση είναι τα: αρμπόριο, καρναρόλι, καρολίνα και εν μέρει το νυχάκι.

rizoto

Χάνουμε χρόνο στην προετοιμασία

Κυκλοφορεί η φήμη πως το ριζότο είναι «μπελαλίδικο» και χρονοβόρο, αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα το ριζότο μπορεί να μαγειρευτεί ακόμη και σε 15 λεπτά, αρκεί να έχεις συγκεντρωθεί και να φροντίσεις να έχεις κάνει τη σωστή και οργανωμένη προετοιμασία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχεις ψιλοκόψει όσα υλικά χρειάζεσαι, να έχεις μετρήσει τις δοσολογίες και να είναι τα πάντα στη σωστή θερμοκρασία.

Χρησιμοποιούμε κρύο ζωμό

Ριζότο χωρίς τον αντίστοιχο ζωμό δεν γίνεται. Και, ok, μάλλον καμία Ιταλίδα γιαγιά δεν ζέσταινε το ζωμό πριν το ρίξει λίγο-λίγο στο ριζότο της, όπως επίσης σίγουρα θα χρειαστεί να λερώσεις άλλο ένα δοχείο για την παρασκευή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να προσπερνάς αυτό το βήμα, όταν σου υπόσχεται σίγουρη επιτυχία και κυρίως γρήγορο μαγείρεμα!

shrimp-risotto1

Δεν καταλαβαίνουμε πότε το ριζότο είναι έτοιμο

Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος να θεωρούν πως το ριζότο είναι έτοιμο μόνο μετά την απορρόφηση όλου του ζωμού. Ωστόσο, η σωστή κρίση έρχεται με τη δοκιμή της υφής του ρυζιού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να είναι έτοιμο πριν χρησιμοποιήσεις όλη την ποσότητα του ζωμού ή να χρειαστεί να προσθέσεις και λίγο παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, μια απλή δοκιμή θα σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

shrimp-risotto1

Τσιγκουνευόμαστε το βούτυρο και το τυρί

Πέρα από το ιδανικό ρύζι, δύο είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία το ριζότο οφείλει την κρεμώδη υφή του και την πικάντικη επίγευσή του: το βούτυρο στην πρώτη περίπτωση και η παρμεζάνα στη δεύτερη. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να χρησιμοποιήσει κανείς λιγότερη ποσότητα από εκείνη που απαιτεί η συνταγή και να ρισκάρει να καταστρέψει ένα ολόκληρο πιάτο;

You May Also Like