Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε και οι περισσότεροι πλέον αλλάζουν διατροφικές συνήθειες μέχρι το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ. Πολλοί απείχαν ήδη από κρέας από την αρχή της Σαρακοστής και πλέον απέχουν και από γαλακτοκομικά και αυγά. Αν είσαι από εκείνους που νομίζεις ότι δεν έχεις άλλες επιλογές πέρα από ψωμί και σαλάτα, κάνεις λάθος! Αν είσαι από εκείνους που τώρα ξεκίνησαν νηστεία και έχουν ήδη στερέψει από ιδέες, τότε είσαι στο σωστό μέρος!
Ιδέες νηστίσιμων πιάτων για τη Μεγάλη Εβδομάδα:
Πρωινό!
Ψωμί με φυστικοβούτυρο (προσοχή στην ποσότητα) ή ακόμη και ρολάκια τορτίγιας με ταχίνι και μπανάνα! Κι επειδή έχουν κάνει την εμφάνισή τους κάτι κόκκινες ζουμερές φράουλες, τι θα λέγατε για πολύχρωμη φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, μέλι και ξηρούς καρπούς;;;
Ποιος είπε ότι τα λαχανικά δεν ταιριάζουν στο πρωινό; Από επιλογές για smoothies (π.χ. μήλο-καρότο ή καρότο-μπανάνα), μέχρι ωμά λαχανικά (αγγουράκι, τοματίνια, μανιτάρια, ωμά κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες) σε συνδυασμό με αποξηραμένα φρούτα, όπως κράνμπερι, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες.
Με όλα αυτά θα απολαύσετε ένα πλούσιο, θρεπτικό και νόστιμο πρωινό και σίγουρα θ’ αργήσετε πολύ να ξαναπεινάσετε.
Καφές…
Το θέμα με τον καφέ αποτελεί πρόβλημα… Το συζητούσαμε πρόσφατα με μία φίλη για όσους νηστεύουν και ζητούν γάλα αμυγδάλου, καρύδας ή σόγιας στον καφέ τους. Ευτυχώς αρκετά καφέ της Χαλκίδας, έχουν προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση, όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας, αλλά έχουν εναλλακτικές επιλογές και για όσους δεν προτιμούν το αγελαδινό γάλα γενικότερα. Αν πάλι, η γεύση του καφέ αλλοιώνεται πολύ για τα δικά σας γευστικά γούστα, προσπαθήστε ν’ αλλάξετε καφέ (γυρίστε το στον ελληνικό για λίγο), δοκιμάστε φίλτρου με διάφορα αρώματα ή πιείτε άλλα ροφήματα, όπως τσάι και κακάο. Σας είχα ετοιμάσει εδώ, παλαιότερα ένα σχετικό με τον καφέ και άλλα ροφήματα άρθρο!
Brunch – Μεσημεριανό
Λαδερά και όσπρια της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας! Ζήτω οι φακές, τα ρεβίθια και τα μαυρομάτικα φασόλια! Ζήτω το μπριάμ (ή τουρλού ή όπως αλλιώς σας αρέσει να το λέτε) με μελιτζάνες, κολοκύθια, γλυκοπατάτες, πιπεριές και φρέσκια σάλτσα ντομάτας! Ζήτω τα γεμιστά (και ειδικά τα κόκκινα τσαπατσούλικα, δείτε εδώ στο link, που μπορείτε κιόλας να τα γεμίσετε κυριολεκτικά με ό, τι θέλετε). Αν θέλετε μία εκδοχή vegetarian burger, κυκλοφορούν στην αγορά έτοιμα μπιφτέκια λαχανικών (και συνταγές για να φτιάξετε τα δικά σας βεβαίως), που δίνουν μία εναλλακτική επιλογή για κάτι πιο mainstream. Μην ξεχνάμε και τα πιάτα με θαλασσινά, όπως μυδοπίλαφο, ριζότο γαρίδες, ζυμαρικά με θαλασσινά και όστρακα!
Βραδινό
Καθώς όλα αυτά τα όσπρια και τα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία ή λίγο παραπάνω φούσκωμα από το συνηθισμένο, το βράδυ προσέχουμε και τρώμε λίγο πιο ελαφριά. Πράσινη σαλάτα με κάποιο ενδιαφέρον ντρέσινγκ μουστάρδας, λεμονιού και μελιού και μπρουσκέτες στις οποίες μπορείτε να βάλετε ντομάτα, αβοκάντο, γαρίδες! Θυμάστε τα club sandwich με πάστες λαχανικών που σας είχα προτείνει για το σχολείο και το γραφείο;;; Δείτε τα εδώ και κρατήστε τη νηστίσιμη εκδοχή!
Για το τέλος άφησα, το αγαπημένο μου! Sushi! Ναι, το αγαπώ! Όχι όμως το αυθεντικό το Ιαπωνικό το “hard core” ωμό… Όχι αυτό, αλλά την ελληνική version που τρώμε εδώ, στα μαγαζιά της Χαλκίδας… Και πιστέψτε με, είναι πράγματι ελληνική version ή έστω “ελληνοποιημένο sushi”!
Επανερχόμαστε και με γλυκά!!!
Σας φιλώ!